Campania de vaccinare lansata la nivel national in plina epidemie de rujeola da rezultate in Salaj. Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica Salaj, in iulie erau identificati pentru vaccinare 2.065 de copii. S-au administrat 903 vaccinuri si s-au inegistrat 44 de refuzare a vaccinarii.
Rata de refuz in Salaj este asadar undeva sub 5 la suta, in timp ce rata de refuz la nivel national anuntata ieri de ministrul Sanatatii, Florian Bodog, este de 12 la suta.
Ministrul Bodog spune ca în ultima luna au fost vaccinati 67.000 de copii, 40.000 nu au fost gasiti la domiciliu, iar rata de refuz a vaccinarii a fost de 12 la suta.
Ligia Marincas, directorul DSP Salaj, ne-a explicat situatia refuzurilor si sustine ca demersurile campaniei pentru vaccinare reuseste sa-i intoarca din drum pe incapatanati.
“Sunt cazuri in care initial se refuza, dar apoi se revine la vaccinare. Datorita campaniei sustinute si desfaurate de DSP Salaj, medicii de familiei asistenta comunitara, oamenii s-au speriat vazand consecintele agravante ale neacceptarii vaccinarii, imbolnavirea si chiar cazuri de deces in alte judete. Mamele revin la medicul de familie, acceptand vaccinarea. Majoritatea dintre cei care refuza vaccinul provin din grupurile vulnerabile, refuza pe motive etnice sau religioase sau din lipsa de informare. Fac inca un apel la toti parintii, la toate mamele, bunicii sa isi duca copii la medicul de familie pentru a fi vaccinati. Vaccinul asigura sanatatea copiilor”, spune directorul DSP Salaj, Ligia Marincas.
in prima zi a acestei luni, in Salaj erau raportate 68 de cazuri de imbolnaviri cu rujeola. DSP a organizat mai multe centre de vaccinare, iar in doua dintre ele, pe strada Caramidarilor si in Pusta Vale – zone locuite de mari comunitati de romi – reprezentantii DSP, medicii de familie, administratia locala, medici comunitari, asistenti medicali si reprezentanti ai Partidei Romilor au facut eforturi mari pentru a mobiliza comunitatea si pentru a cuprinde cat mai multi copii la vaccinare. Aici, rata de vaccinare inainte de inceperea campaniei era de doar 70 la suta.
Guvernul a conceput Legea vaccinarii
Proiectul de lege privind organizarea si finantarea activitatii de vaccinare a populatiei în România a fost adoptat miercuri de Guvern.
Proiectul de act normativ instituie obligatia vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute în calendarul national de vaccinare, precum si cu cele administrate în situatii epidemiologice speciale întregii populatii sau unor grupuri cum sunt personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private si personalul din unitatile publice si private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune în pericol sanatatea publica.
Raspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare le revine parintilor, reprezentantului legal sau, dupa caz, persoanei care se ocupa de cresterea si îngrijirea unui copil în baza unei masuri de protectie speciala.
În cazul vaccinarii obligatorii, consimtamântul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.
La data înscrierii într-o colectivitate, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are în evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii. Vaccinurile obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, se precizeaza in comunicatul guvernului.
in cadrul directiilor de sanatate publica judetene si în Bucuresti, se vor înfiinta comisiile judetene de vaccinare, ca structura fara personalitate juridica cu rol în supravegherea activitatii de vaccinare la nivel judetean.
Parintii au obligatia de a se prezenta la medicul de familie, chiar daca refuza vaccinarea copilului, caz în care risca sa fie audiati de Comisia judeteana de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând si la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinarii.
Proiectul mai cuprinde un capitol întreg destinant sanctiunilor aplicate atât autoritatilor, cât si medicilor de familie sau parintilor. Astfel, parintii care refuza sa se prezinte la medicul de familie, sa se informeze cu privire la beneficiile vaccinarii, pot fi sanctionati avertisment sau cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei, în functie de numarul abaterilor.
Statul român, prin Ministerul Sanatatii, este cel care îsi asuma asigurarea conditiilor pentru diagnosticul si tratamentul optim al oricaror reactii adverse ale vaccinarii, precum si compensarea oricaror efecte de durata, daca sunt dovedite relatiile de cauzalitate.
Actul normativ ar urma sa intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018. Normele de aplicare urmeaza a fi aprobate în 12 luni de la data publicarii în Monitorul Oficial. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului.