La Surduc, PSD-istii duc o lupta oarba pentru putere. Au sabotat administratia comunei, condusa de primarul PNL Alin Babanas, prin neparticiparea consilierilor PSD la sedintele de Consiliu local timp de trei luni. Speranta PSD-istilor era ca prin sabotajul lor se va ajunge la dizolvarea Consiliului local Surduc.
Fosta primarita din mandatul 2012 – 2016, Maria Onicas, lider al PSD Surduc, chiar a crezut la un moment dat ca puciul i-a reusit si ca este la un pas sa puna mana pe putere in comuna. Pare-se ca resimte inca usturimea infrangerii din alegerile locale din iunie anul trecut, cand castigator a fost Babanas, dupa ce Onicas a administrat comuna patru ani, probabil ca nu suficient de bine incat sa fie realeasa.
Cum administratia comunei nu mai functioneaza practic de trei luni, din cauza neparticiparii consilierilor PSD, nu se pot lua decizii importante pentru populatie. Nu s-a putut aproba vanzarea de lemn de foc catre locuitori din padurea proprietatea comunei, care este, mai in gluma, mai in serios, o problema arzatoare. Nu s-a mai putut aproba nici inchirierea unui punct sanitar in localitatea Tihau, in vederea deschiderii unui cabinet medical pentru populatia acestei localitati. Au nevoie oamenii din Tihau de asistenta medicala? Au! Si nu s-a putut aproba, de exemplu, nici inchirierea pasunii ramase neinchiriate in urma licitatiei. Si altele. Dar blocajul din administratie se traduce si in faptul ca angajatii primariei nu mai au practic salarii. Legea salarizarii a adus modificari si consiliile locale au decis in toata tara ce salarii dau functionarilor. La Surduc nu s-a intrunit Consiliul local, nu sunt salarii pentru angajatii din primarie.
Prefectul cere convocarea de urgenta
a Consiliului local pe care PSD-istii il refuza
ca pe un cosmar in care nu sunt la putere
Prefectul Salajului, Florin Florian, lamureste situatia si spune care sunt demersurile corecte in blocajul administrativ de la Surduc.
“Institutia Prefectului a luat act de faptul ca pâna la aceasta ora Consiliul Local Surduc nu a stabilit, prin hotarâre, nivelul salarizarii pentru personalul din cadrul primariei, în conformitate cu prevederile Legii nr.153/2017. Regretam situatia creata si în speranta solutionarii cu celeritate a divergentelor existente pe plan local, prefectul judetului a avut, în data de 31 iulie, o întrevedere cu primarul comunei Surduc. “ntâlnirea a avut ca si scop identificarea solutiilor legale pentru evitarea unui blocaj administrativ. “n acest context, Institutia Prefectului a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, respectiv de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici cu privire la responsabilitatea stabilirii salariilor de baza a angajatilor din Primaria Surduc în contextul în care, desi legal convocat, consiliul local al comunei nu s-a întrunit în sedintele stabilite în luna iulie. Prefectul judetului a insistat ca primarul comunei sa procedeze la convocarea Consiliului Local cât mai repede posibil, pentru a respecta prevederile legii nr.153/2017, stop_coloana pentru stabilirea salariilor de baza ale angajatilor din cadrul primariei. Pâna la acel moment, singura solutie identificata este ca personalul sa fie reîncadrat conform noilor prevederi legale si sa primeasca cuantumul salariilor în plata, înainte de intrarea în vigoarea a legii mai sus amintite”, spune prefectul.
Chiar daca se refera in mod expres la impasul privind salarizarea angajatilor primariei, raspunsul Prefecturii arata ca PSD-istii din Surduc s-au grabit cand, prin vocea Mariei Onicas, au declarat ca dizolvat “de drept” Consiliul local Surduc. Prefectura spune altfel decat ar fi vrut Maria Onicas, care si-a construit un scenariu cu cateva prevederi legale care, in interpretarea proprie, ar fi dizolvat Consiliul local. Si redam mai jos visul spulberat al PSD Surduc.
Scenariul dupa care PSD Surduc
considera dizolvat Consiliul local
Presedintele PSD Surduc, Onicas Maria, fost primar si actual consilier local in comuna Surduc, ne-a transmis pe email argumentele ei, pe baza carora a declarat dizolvat Consiliul local din Surduc.
“Avand in vedere ca in data 21 iulie a fost convocata sedinta extraordinara pentru data de 26 iulie ora 11.00 cu ordinea de zi Proiect de hotarare privind stabilirea salariilor pentru functiile publice si contractuale din cadrul aparatului de specialitate al primarului si din serviciile publice din subordinea Consiliului Local Surduc, va comunicam urmatoarele: Conform asr.55 alin. (1) lit. a) din legea administratiei publice locale nr. 215/2001 republicata si modificata, consiliul local Surduc este dizolvat de drept. prin urmare consilierii PSD (in numar de cinci din cei sase alesi) nu ne-am prezentat la sedinta extraordinara din 26 iulie. Nu intelegem de ce Primarul Comunei convoaca in continuare sedinte extraordinare si de indata, deoarece conform art.55 alin.8, Pana la constituirea noului consiliu local, primarul sau, in absenta acestuia, secretarul unitatii administrativ-teritoriale va rezolva problemele curente ale comunei, orasului sau municipiului, potrivit competentelor si atributiilor ce ii revin, potrivit legii. Precizam ca exista fond de salarii aprobat de consiliul local Surduc pe anul 2017. Mentionam ca Partidul Social Democrat a castigat 6 mandate de consilier, primarul impreuna cu viceprimarul avand majoritate in consiliul local in urma alegerilor din 5 iunie 2016”, spune comunicatul semnat de consilierii locali PSD Surduc.