Elevii din clasa a V-a vor avea manual de sport

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca elevii din clasa a V-a vor avea manual de sport, anuntand si ca in 7 august se va finaliza licitatia pentru manualele la care s-au depus contestatii.
Ministrul a postat pe pagina sa de facebook si un link la care poate fi consultat unul din cele trei manuale propuse. Cartea are sase capitole, primul fiind Organizarea activitatilor motrice, in cadrul caruia se regasesc lectii ca Pozitia fundamentala stând si derivatele acesteia, Alinieri în linie si coloana si Întoarceri de pe loc. Al doilea capitol este Dezvoltare fizica armonioasa, fiind descrise exercitii. Al treilea capitol al manualului se numeste Capacitatea motrica, printre lectii fiind Mersul, Alergatul, Saritura. Discipline sportive este al patrulea capitol, iar capitolul V este Igiena si protectie individuala. Ultimul capitol se numeste Comportamente si atitudini, elevii urmând sa fie învatati cum sa se comporte într-o echipa sau la o competitie.
Ministrul Liviu Pop spune ca majoritatea statelor din UE au manual de sport pentru clasa a V-a si ca sunt trei manuale diferite, iar profesorii vor stabili pe care vor lucra.
Elevul de serviciu trebuie sa dispara
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a anuntat vineri ca îsi propune ca, din septembrie, notiunea elevului de serviciu pe scoala sa dispara, iar de accesul în unitatea de învatamânt sa se ocupe un cadru didactic auxiliar.
„Va marturisesc ca nu sunt sustinator al acelui elev de serviciu. Elevul de serviciu pe scoala trebuie sa dispara, ca notiune. Pentru ca scoatem un elev din timpul actului de educatie ca sa faca intrare-iesire. Cred ca putem gasi la nivelul unitatilor de învatamânt cadre didactice auxiliare care sa stea la poarta si sa faca evidenta elevilor, nu sa stea doi elevi de serviciu, care uneori pot fi expusi daca nu avem paza în scoala. Eu cred ca la începutul anului scolar vom putea sa eliminam notiunea de elev de serviciu pe scoala. Elevul e trimis la scoala sa faca ore, exista suficient personal care poate sa se ocupe de accesul în scoala”, a declarat Liviu Pop în cadrul festivitatii de absolvire a promotiei 2017 a Academiei Fortelor Tereste din Sibiu.
Securitatea elevilor
devine o problema
Ministrul Educatiei s-a aratat totodata îngrijorat de faptul ca o parte din primarii au anuntat ca nu vor sa mai asigure paza în scoli pe timpul zilei, ci numai dupa terminarea orelor.
„Avem si noi semnale ca exista autoritati locale care renunta la paza elevilor, ei spunând ca trebuie sa pazeasca numai patrimoniul, nu si elevii (…) În aceste situatii trebuie gasite solutii comune, atât în timpul orelor, cât si în afara actului educational. Vom analiza unde se duc banii Consilului Local daca nu îsi mai permit sa pazeasca scoala în timpul actului educational, iar noi vom face o radiografie la nivelul Ministerului Educatiei pentru a vedea cum asiguram paza copiilor. E obligatoriu sa avem sistem securizat, pasii se fac, sper ca autoritatile locale sa înteleaga ca avem nevoie de paza în scoala. Cred ca autoritatile locale vor rezolva aceasta problema pâna în 11 septembrie”, a spus Liviu Pop.