Rezultatele de la Bacalaureat sunt in Salaj mai bune decat anul trecut daca luam criteriul promovabilitatii, ca de altfel in toata tara, dar judetul nostru ramane sub media de promovabilitate inregistrata la nivel national (70,63 la suta fata de 71,4 la suta).
Si parca ne-am saturat ca in toate clasamentele Salajul sa fie submediocru. Nu merge economia, se castiga mult mai putin decat media pe tara, sistemul de sanatate da chix; iata ca nici invatamantul nu-i mai breaz. Radiografia rezultatelor ne dezvaluie si hibele.
“n Judetul Salaj s-au inscris la examenul de Bacalaureat 1.787 de absolventi, din care 117 nu s-au prezentat, iar 4 absolventi au fost eliminati din examen. Au promovat, inainte de contestatii, 1.176 de absolventi, iar 485 au fost respinsi. Au promovat putin peste 70 la suta din cei care s-au prezentat. daca-i luam si pe neprezentati, au vrut Bacalaureat, dar l-au ratat exact o treime din totalul celor inscrisi (33,6 la suta).
Trei licee egale cu zero si licee din Zalau in care
abia trei elevi din zece promoveaza Bacalaureatul
Trei licee din Salaj au avut la bacalaureatul acesta, inainte de contestatii, promovabilitatea zero. Adica cei care au invatat la aceste licee n-au invatat de fapt nimic. Este vorba despre Liceul Tehnologic din Sig, Liceul Tehnologic nr.1 din Nusfalau si Liceul Tehnologic din Surduc.
Pe langa cele trei licee egale cu zero mai in Salaj si cateva licee care “s-au scos” la mustata. Liceul Tehnologic nr. 1 din Sarmasag a avut, de exemplu, doi promovati la Bac, iar la Liceul Ioan Ossian din Simleu Silvaniei, trei absolventi au luat Bacalaureatul.
Iar doua licee din Zalau se fac de ras cu procentul de promovabilitate, mai mic decat liceele din Ileanda, Hida, Gilgau etc. Liceul Voievodul Gelu din Zalau, fostul liceu de Chimie, a promovat la Bac 21,95 la suta din totalul elevilor, iar Liceul Tehnologic Mihai Viteazul din Zalau doar 30,56 la suta.
De retinut ca 14 licee salajene din totalul de 23, adica mai mult de jumatate, au un procent de promovabilitate sub 50 la suta.
Scoli care nici n-ar trebui sa se cheme licee
Se stia ce se va intampla la Bac inca de la simularea examenelor din aprilie. Atunci, in sase licee din Salaj nici un elev nu a stiut per total de nota 6, asa ca promovabilitatea a fost zero. Cele sase licee sunt cel din Sig, Nusfalau, Sarmasag, Surduc, Liceu Tehnologic “Mihai Viteazu” din Zalau si Liceul “Ioan Ossian” din Simleu Silvaniei.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean spunea ca in liceele cu promovabilitate foarte mica sunt elevii care au intrat la liceu cu medii de doi sau de trei. Parerea purtatorului de cuvant este ca liceele cu promovabilitate zero la simularea de Bacalaureat ar fi trebuit sa se transforme in scoli profesionale. stop_coloana De fapt, multe dintre ele au fost scoli profesionale inainte de a fi licee.
464 de contestatii – rezultatele finale se afiseaza luni
In judetul Salaj, dupa afisarea primelor rezultate la examenul de Bacalaureat, au fost depuse in total 464 de contestatii. Cele mai multe contestatii s-au inregistrat la proba scrisa de limba si literatura romana – 211 contestatii. La proba scrisa la limba si literaturamaterna au fost 9 contestatii (8 la maghiara si una la germana). La Proba obligatorie a profilului – 98 de contrestatii (81 la matematica si 17 la istorie. Proba la alegere a profilului si specializarii are 146 de contrestatii, cele mai multe fiind la biologie.
Anul trecut, absolventii salajeni au fost mai multi si au depus 646 de contestatii, dintre care 310 la proba scrisa de limba si literatura romana, 187 la proba obligatorie de profil, 150 la proba la alegere a profilului si specializarii.
Noutatea anului 2017 este aceea ca s-a renuntat la pragul de 0,50, in sensul ca o contestatie este admisa indiferent cat este de mica sau de mare este diferenta constatata la recorectarea lucrarii.
Reamintim faptul ca solutionarea contestatiilor se va face intr-un alt judet decat judetul in care s-a corectat initial, iar rezultatele finale vor fi afisate luni, 10 iulie.
Absolventii respinsi la Bac mai au o sansa luna viitoare
Calendarul sesiunii august – septembrie
11 – 14 iulie – Înscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen a bacalaureatului 2017
27 iulie – Înscrierea candidatilor care au promovat examenele de corigente
21 august – Limba si literatura româna – proba scrisa
22 august – Limba si literatura materna – proba scrisa
23 august – Proba obligatorie a profilului – proba scrisa
24 august – Proba la alegere a profilului si specializarii – proba scrisa
25, 28 august – Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna
28 august – Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna
29 – 30 august – Evaluarea competentelor digitale
30 – 31 august – Evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala
1 septembrie – Afisarea rezultatelor (pâna la ora 16,00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)
2 – 5 septembrie – Rezolvarea contestatiilor
6 septembrie – Afisarea rezultatelor finale