Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a spus, marti, ca tinerii de la sate si copiii din Romania sunt cei mai predispusi la saracie si sunt afectati de somaj, fenomen care capata amploare, astfel ca, in Uniunea Europeana numarul somerilor tineri a ajuns la cinci milioane.
„Nu am abordat aceasta tema – a incluziunii sociale – intamplator. Motto-ul Europei pentru anul 2010 este dedicat saraciei, anul viitor fiind anul luptei impotriva saraciei”, a spus Mariana Nedelcu, la deschiderea celei de-a noua editii a Forumului Initiativei Central Europeana pentru Sprijinirea Tinerilor pe Piata Fortei de Munca, ca programul Initiativei Central Europene (ICE).
Oficiul European de Statistica a prezentat in iulie 2009 o situatie privind somajul in randul tinerilor, iar concluziile sunt „dure”, 5 milioane de tineri din Uniunea Europeana sunt someri. La nivelul celor 27 de state membre, rata somajului in randul tinerilor – cu varste intre 15 si 24 de ani este de 18,3 la suta, fata de 8,2 la suta cat se inregistreaza la nivelul intregii populatii. „Romania nu iese din tipar. In topul celor mai predispuse categorii la saracie sunt copiii, tinerii din mediul rural, urmati de lucratorii pe cont propriu si somerii”, a subliniat secretarul de stat.
Romania a avut, in primul trimestru, o rata a somajului in randul tinerilor de 19,6%, a 13-a ca marime din UE. Rata somajul in randul tinerilor din Romania cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a urcat cu 1,4 puncte procentuale fata de nivelul din primul trimestru al 2008. Numarul total de someri tineri a fost de 194.000 la finele lunii martie.
In opinia reprezentantului Ministerului Muncii, educatia si ocuparea sunt cheile care pot asigura incluziunea sociala a persoanelor aflate in dificultate. „Nu exclud ca pentru a facilita accesul pe piata muncii a categoriilor aflate in dificultate si autoritatile au in fata o serie de provocari precum adaptarea formarii profesionale la cerintele pietei muncii sau flexibilizarea procesului de formare a angajatilor”, a spus Nedelcu.
Printe obiectivele prioritare se regasesc protejarea locurilor de munca, crearea de noi locuri de munca, mai ales in mediul rural, dar si imbunatatirea accesului pe piata fortei de munca a grupurilor dezavantajate, a afirmat secretarul de stat.
Mariana Nedelcu a precizat ca sunt trei directii in care Romania trebuie sa actioneze cu prioritate, prima fiind stimularea ocuparii, prin consiliere si informare privind cariera, formarea vocationala, organizarea de burse pentru locurile de munca. „Atunci cand bugetul poate suporta putem dezvolta si un sistem de acordare de microcredite cu dobanda subventionata sau acordarea de asistenta pentru demararea unei afaceri”, a spus Nedelcu.
In acest sens, Ministerul Muncii pune bazele unui parteneriat cu Prefectura Capitalei privind lansarea unei campanii pilot de consiliere a elevilor din clasa a -XII-a, dar si a cadelor didactice si a parintilor, cu scopul de a stimula dialogul dintre acestia, astfel incat adolescentii sa-si decida viitoarea cariera in functie de aptitudini si inclinatii. Cea de-a doua directie este reprezentata de stimularea mobilitatii pe piata muncii, iar a treia de stimulare a angajatorilor prin acordarea de facilitati, astfel incat sa incurajeze angajarea tinerilor.
Intre 19 si 22 octombrie se desfasoara la Palatul Parlamentului cea de-a noua editie a Forumului ICE, tema principala fiind sprijinirea tinerilor pe piata fortei de munca. Programul Initiativei Central Europene confera celor 18 tari participante oportunitatea de a dezbate si adopta modelele de buna practica, dar si de a realiza un schimb de experienta privind masurile de promovare a incluziunii sociale.
Ministrul Tineretului si Sportului a declarat, in deschiderea Forumului ca, dupa finalizarea declaratiei oficiale a Forumului de tineret, va sustine proiectele acestei adunari, la summit-ul sefilor de guverne al tarilor membre ICE, care va avea loc pe 13 noiembrie la Bucuresti.
Copiii si tinerii de la sate sunt cei mai predispusi la saracie
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...