In cadrul Comitetului Executiv National al PSD s-a votat ieri lista ministrilor din Cabinetul Mihai Tudose. Multi dintre ministrii guvernului Grindeanu, inlaturat din motive de incompetenta, se regasesc insa in noul guvern. Si-au pastrat functiile Carmen Dan (Interne), Razvan Cuc (Transporturi), Andreea Pastârnac (Ministerul Românior de Pretutindeni), Olguta Vasilescu (Ministerul Muncii) si Petre Daea (Agricultura). Si ministrii de la ALDE au ramas in functii. E vorba de Teodor Melescanu (Externe), Toma Petcu (Energie) si Viorel Ilie (Relatia cu Parlamentul).
In fruntea noului Guvern il avem pe Mihai Tudose, fost ministru al Energiei in Cabinetul Grindeanu. Potrivit evaluarii facute de PSD, insa, nu a avut niciun proiect îndeplinit ca ministru. A fost acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat sustinuta la Academia Nationala de Informatii, iar unii il banuiesc de colaborare cu Securitatea. Totusi, PSD l-a preferat pentru functia de premier.
Pentru posturile de viceprim-ministru au fost propusi ministrul Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh, si ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu (ALDE). Vicepremier va fi si deputatul Marcel Ciolacu, dar unul fara portofoliu.
Carmen Dan ramane ministrul Administratiei si Internelor. A fost, pe rand, secretara la o scoala din Videle, judetul Teleorman, apoi functionar la ghiseul unei banci, director la Evidenta Persoanelor, subprefect, apoi prefect de Teleorman, senator, apoi ministru. S-a remarcat in mandatul sau in timpul protestelor, cand a intocmit si a prezentat public lista neagra a jurnalistilor care “instigau” lumea sa iasa in strada. A atras atentia asupra sa si atunci cand a confundat “oralul” cu “orarul”, vorbind intr-o sedinta a comandamentelor de iarna despre “intervalul oral” in care se va actiona. On iarna, una dintre primele masuri in lupta cu nametii a fost sa ceara numerele de telefon de la toti soferii de pe utilaje. Pe vremea cand era prefect de Teleorman, a confundat chioscurile de ziare cu librariile, ca ambele vand carti.
Lia Olguta Vasilescu ramane ministrul Muncii. A atras atentia inca din momentul investirii in functie in vechiul Guvern, cand a uitat sa jure cu mana pe Biblie, pe motiv ca era prea concentrata pe discurs. Ne-a uimit apoi pe toti cand a vorbit engleza si franceza la ONU. “n timpul discursului in franceza, pentru ca nu stapanea bine nici vocabularul, nici pronuntia, in loc sa spuna “piata muncii”, ministrul a spus “mersul tramvaiului”.
Ca ministru al Fondurilor Europene, propunerea este Rovana Plumb. Este membru PSD de 21 de ani si, initial, a refuzat propunerea de a face parte din Guvern. A acceptat în cele din urma portofoliul Fondurilor Europene, dupa ce solicitase ca Ministerul Fondurilor Europene sa fie un minister de sine statator.
Portofoliul Agriculturii va ramane tot pe mana lui Petre Daea. s-a remarcat in primul rand prin discursurile sale, greu de urmarit sau de inteles. Multe din replicile sale au ramas celebre. “Echipajul APIA lucreaza non-stop, pana seara”, “Aduc carne pe masa romanilor din productie proprie”, “Ontalnirea cu fostii colegi de facultate a fost placuta, dar umeda”, “Îmi pare rau ca noaptea nu este zi, pentru ca as putea rezolva aproape tot în agricultura”. “Putem sa discutam o zi intreaga despre agricultura, dar timpul nu este decat o faza cand oamenii se aduna sa vorbeasca despre viitorul lor”, a concluzionat candva ministrul. Explicatia pentru propriile perle a dat-o chiar ministrul. “Sunt spontan. Cand sa ma gandesc la ce spun, ca nu am timp!” Nu poate fi trecuta cu vederea nici initiativa sa de a transforma oaia in brand de tara. “Oaia este o statuie vie. Este doar o definitie, argumentele se gasesc in strafundul analizei pentru fiecare si pentru orice loc. Uitati-va cat de frumos este acest animal pe pasunile verzi ale tarii”, spunea ministrul, cu mentiunea ca “lânga oaie gasesti o frunza, langa frunza nu poti sa gasesti o oaie”.
La Ministerul Transporturilor ramane Razvan Cuc. A fost anterior secretar de stat în acest minister, dar a fost concediat de fostul premier Dacian Ciolos. Este considerat un apropiat al presedintelui executiv al PSD, Nicolae Badalau.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat va fi Ilan Laufer, fost secretar de stat in acest minister in timpul guvernarii Grindeanu. A devenit cunoscut pentru ca a intermediat aducerea cunoscutului brand H&M in Romania. Ilan Laufer a aparut dezbracat pe coperta unei reviste dedicate barbatilor.
Ministrul Sanatatii va fi tot Florian Dorel Bodog. De profesie medic chirurg, decan al Facultatii de Medicina si Farmacie la Universitatea din Oradea, s-a confruntat si el in ultima perioada cu suspiciuni de plagiat si nereguli privind activitatea sa academica, aparute in presa bihoreana. A criticat constant guvernul tehnocrat si in special deciziile fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu. “n calitate de ministru in Cabinetul Grindeanu, a picat la evaluarea facuta de partid.
Ministrul Apararii a fost desemnat Adrian Tutuianu. Este de profesie avocat, avand si doctoratul in drept comercial. Este presedintele Comisiei pentru controlul SRI. A intrat in gura presei in februarie, in timpul protestelor, dupa ce fiica sa a postat pe Facebook mesaje in care scria ca protestatarii ies “ca oile în Piata Victoriei” si îi provoaca “scârba”. Raspunsul sau a fost ca postarea fetei lui este “neinspirata”, dar si copiii sai “au dreptul sa spuna ceva”.
Ionut Misa a fost propus sa fie noul ministru al Finantelor. Fost director general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, a fost numit secretar de stat in Ministerul Finantelor de Sorin Grindeanu. S-a remarcat in octombrie 2016, cand a anuntat ca aproape un miliard de euro au fost scosi din Romania de catre companii, in ultimii cinci ani.
Ministrul Economiei a fost propus Mihai Fifor. Este licentiat in Filosofie, are un master în literatura româna si este doctor in doctor antropologie sociala. Sef al PSD Craiova din 2010, Mihai Fifor este presedintele Comisiei pentru transporturi si energie, dar face parte si din Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea României la spatiul Schengen. În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. A fost propus initial de catre partid pentru postul de premier, dar a refuzat.
La Ministerul Apelor si Padurilor a fost propusa Doina Pana. A fost ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta. Vicepresedinte al PSD si deputat de Bistrita, Doina Pana a atras in mod deosebit atentia asupra sa cand a criticat in mod public, alaturi de Corneliu Buicu, deputat de Mures, modul in care Liviu Dragnea vrea sa cada la o intelegere cu UDMR pentru ca formatiunea sa sustina motiunea.
Ministrul Educatiei si Cercetarii a fost propus Liviu Pop. El este cel care sn 2012 a desfiintat Comisia Nationala de Etica dupa ce aceasta a dat verdict de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.
Ministrul Turismului ramane Mircea Dobre. S-a remarcat cand s-a pronuntat si el pentru alegerea oii ca brand de tara, cu mentiunea ca inlocuirea frunzei ne-ar costa prea mult si nu isi asuma aceasta treaba. Dar, ca principiu, oaia ar fi perfecta. “Este vreo rusine ca discutam despre simbolurile României, despre Miorita? Este vreo rusine ca ne folosim de legendele României?”, intreba ministrul saptamanile trecute.
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni ramane Andreea Pastârnac. Diplomat de profesie, lucreaza din 1997 în Ministerul Afacerilor Externe, în diverse functii. În guvernul Grindeanu a ocupat aceeasi pozitie.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene va fi Victor Negrescu. Este în politica de la 17 ani, fiind mai întâi simpatizant al Partidului Socialist din Franta si ulterior membru al PSD. În paralel, acesta a dezvoltat o organizatie de tineret, AEF România, care a reunit peste 1000 de tineri pasionati de cultura franceza. În anul 2015, a fost ales vicepresedinte al Partidului Social Democrat si a devenit astfel cel mai tânar vicepresedinte al principalei formatiuni politice de stânga din România.
Ministrul Afacerilor Externe ramane Teodor Melescanu (ALDE). A facut o marturisire interesanta in luna aprilie pentru ziarul Adevarul, cand a afirmat ca propaganda rusa este activa în România. “Da, exista propaganda rusa în România. E vizibila si dovedita”, afirma Melescanu.
Ministrul Energiei ramane Toma Petcu (ALDE). Este vicepresedinte ALDE si s-a remarcat de multe ori prin greseli gramaticale, vizibile si in CV-ul sau, si de exprimare. Un interviu acordat recent site-ului DC News a scos în evidenta lacune grave ale ministrului fix in domeniul pe care-l pastoreste. A incurcat furnizarea curentului cu distributia acestuia, a spus in repetate rânduri „otoxid“ de uraniu, în loc de „octoxid“, iar lista poate continua.
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul va fi Viorel Ilie (ALDE). Este la primul sau mandat in Parlament, dupa ce , trei mandate la rand, a fost primar la Moinesti.
Ministerul Culturii va fi preluat de Lucian Romascanu. Este la primul mandat de parlamentar, el fiind senator PSD de Buzau. A lucrat în TVR , a fost director executiv al Kanal D, director general al tabloidului Cancan si director executiv al tabloidului Libertatea, editat de Ringier.
Ministerul Comunicatiilor va fi preluat de Lucian Sova. A ocupat, anterior, mai multe pozitii în cadrul companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor. Deputatul Lucian Sova a fost audiat în ianuarie 2015 la DNA în dosarul în care este urmarit penal, alaturi de fostul judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla.
Maine va avea loc, în Parlament, prezentarea programului de guvernare si votul de încredere ce va fi dat Guvernului Tudose.