Votul de la motiunea de cenzura a scos la iveala ca parlamentarii coalitiei PSD – ALDE nu mai sunt de fapt majoritari in Legislativ, motiv pentru care se discuta aprins cine ar trebui sa numeasca noul guvern, pentru care presedintele Kalaus Iohannis va avea luni intalniri cu liderii partidelor.
La motiunea impotriva guvernului Grindeanu au votat 248 de parlamentari. Pentru ca motiunea sa fie adoptata erau necesare 233 de voturi. Au fost numarate 241 in favoarea motiunii. Nu toate au venit insa de la parlamentarii coalitiei PSD – ALDE, care s-au procopsit cu voturi de la parlamentarii altor formatiuni din te miri ce considerente sau chiar de la parlamentari care au tradat interesele partidelor pe listele carora au fost alesi. Sa exemplificam aici cu votul pro-motiune al deputatului salajean PMP, Liviu Balint.
Daca s-ar fi bazat doar pe parlamentarii lor, PSD si ALDE nu ar fi reusit sa treaca motiunea. De la PSD si ALDE, 13 deputati au sabotat votul fie votand impotriva, fie prin neprezentare. Lor li se adauga oamenii lui Daniel Constantin, exclusi din ALDE, care nu au votat, dar si parlamentari care au fost prezenti si nu au votat cu bilele “la vedere” inainte de a le introduce in urna, asa cum li s-a cerut.
Voturile “lipsa” pentru motiune ale coalitiei PSD- ALDE au fost compensate insa de voturile parlamentarilor minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara. Din 17 parlamentari ai minoritatilor, 15 au votat pentru motiune.
Concret, motiunea a trecut cu 241 de voturi, din care 15 au venit de la minoritati, iar alte cateva din alta parte. Iar exemplificam cu Liviu Balint. stop_coloana Inseamna ca de la PSD si ALDE au venit binisor sub cele 233 de voturi (majoritatea simpla din totalul de 467 de parlamentari), care ar fi fost necesare pentru motiune si ar fi dovedit ca cele doua partide au majoritateaa in Parlament. Asta inseamna ca PSD si ALDE nu mai au 50 la suta plus unu din voturi in Legislativ. Le lipsesc cel putin noua voturi, daca luam in calcul doar ajutorul de la motiune al celor 15 de la minoritati si pe Liviu Balint de la PMP.

O noua guvernare PSD ar fi… cu cantec

Faptul ca au pierdut majoritatea parlamentara va avea efecte de durata pentru coalitia PSD – ALDE. Nu vor mai putea trece proiecte de legi fara ajutor de la parlamentarii altor partide.
Si, colac peste pupaza, ar putea avea probleme si legat de desemnarea premierului. Concret, presupunand ca presedintele Klaus Iohannis va fi de acord cu propunerea de premier pe care o vor face Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, ca lideri ai majoritatii, PSD si ALDE tot vor avea nevoie de ajutorul altor partide pentru investirea noului Executiv. Iar daca acesta va trece, se va repeta problema trecerii proiectelor de legi si in sesiunea parlamentara viitoare.