Daca s-ar implementa programul „Scoala dupa scoala”, unitatile de invatamant din judet ar dispune de spatiul necesar desfasurarii programului, insa nu ar putea asigura masa calda pentru elevii participanti.
Programul „Scoala dupa scoala” este o initiativa lansata de ministrul demisionar Ecaterina Andronescu, ce prevede crearea in unitatile de invatamant a conditiilor pentru supravegherea copiilor pana la sosirea parintilor acestora de la serviciu. Daca scolile pot asigura spatiul necesar acestor activitati, majoritatea nu dispun in schimb de bucatariue si sala de servit masa, fapt care impiedica implementarea programului asa cum este prevazut. Copiii ar urma sa-si faca temele pentru a doua zi, sa participe la activitati educative cu scop recreativ si sa serveasca o masa calda. Sursa de finantare pentru acest program nu a fost inca precizata, insa oficialii ministerului au lasat sa se inteleaga ca ar putea fi vorba despre o „combinatie” intre fonduri de la minister si resurse de pe plan local – de la bugetul local, sponsorizari si contributii din partea parintilor. Potrivit propunerilor lansate de unitatile de invatamant din judet, activitatile in cadrul programului ar trebui sa se desfasoare pe nivele de varsta (toate clasele I impreuna, a II-a la fel si asa mai departe), sub supravegherea unor cadre didactice care ar urma sa fie remunerate suplimentar.
Nimic nou sub soare
Programul „Scoala dupa scoala” nu este o noutate pentru Salaj, in special pentru Zalau. In mai multe scoli gimnaziale din judet astfel de activitati se organizeaza de ani buni pe banii parintilor, care isi lasa copiii din clasele primare la asa-numitul program prelungit. Un astfel de parinte trebuie sa plateasca, in medie, 5 lei pe zi pentru mancare si intre 3 si 6 lei pentru efortul suplimentar al invatatoarei.