Maine, 14 iunie, este sarbatorita Ziua Internationala a Donatorului, ocazie cu care Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj a pregatit cate un cadou special pentru toti cei care vor dona sange.
“Cei care doneaza sange vor primi, in baza unei adeverinte de donator eliberate de noi, o reducere de 150 de lei la abonament la Festivalul Untold de la Cluj si 195 de lei reducere la Festivalul Neversea de la Constanta. Ii asteptam pe toti doritorii de muzica buna sa vina sa doneze sange si sa primeasca reducerea la abonamentele de la festival”, spune managerul centrului, Ilies Cristina.
“Asteptam un numar cat mai mare de cetateni sa ne calce pargul Centrului de Transfuzii Sanguine Salaj si sa intinda o mana celor care au nevoie de sange si care stau pe patul de spital”, adauga managerul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj.
Sangele salajenilor salveaza vieti si in Salaj si in Cluj
“Cererea de sange este in continua crestere, pentru ca patologia este din ce in ce mai complexa si atunci sunt tot mai multi pacienti care au nevoie de sange. La nivelul judetului Salaj, centrul de transfuzii reuseste sa faca fata cererii de la spitalele din Zalau si Simleu, dar la nivel national cererea este foarte mare, mult mai mare decat numarul de donatori. Noi trimitem in fiecare saptamana unitati de sange la Centrul de Transfuzii Regional din Cluj, pentru ca mare parte din pacientii din Salaj sunt tratati la clinicile din Cluj si incercam sa-i ajutam si sa satisfacem pe cat posibil nevoia de sange si la nivelul clinicilor din Cluj, pentru a imbunatati starea pacientilor din spitale. Media donatorilor raportat la numarul de locuitori este sub 1 la suta. Numarul donatorilor a crescut insa fata de anul trecut cu 15 – 20 la suta. Media donatorilor este de peste 700 de donatori lunar. Ce ma bucura foarte mult este faptul ca au venit donatori noi, donatori tineri, pe care speram sa-i fidelizam, pentru ca ei se preteaza cel mai bine la actul de donare (…) Vreau sa reamintesc tuturor ca o data pe luna se face o campanie la Simleu, Jibou, Crasna, Cehu Silvaniei si Nusfalau. Pe cei care sunt apropiati acestor localitati ii invitam sa doneze sange la centrele mobile”, spune Cristina Ilies.
Probleme legate de salarizare si de dotarea cu aparatura
“Sunt de un an de zile la conducerea acestui centru de transfuzii, un an destul de greu pentru mine, pentru ca vin dintr-un alt sistem, dar am incercat sa imbunatatesc activitatea Centrului de Transfuzie Sanguina, sa aduc lucruri noi, asa, cu pasi marunti, in limita posibilitatilor financiare, fiindca centrul se subordoneaza direct Ministerului Sanatatii. (…) Dotarea Centrului de Tranfuzie Sanguina Salaj lasa de dorit. Avem aparatura veche si de 20 de ani. Speram sa gasim sponsori pentru a cumpara aparate noi. Legat de personal, deficitar e putin spus. Suntem clar insuficienti. Suntem 12 angajati, din care 10 cadre medicale, doi medici, un biochimist si sapte asistenti medicali. Ganditi-va ca acesti sapte asistenti au recoltat si procesat cam 300 de litri de sange in fiecare luna. Daca ar fi o normare conform Ministerului Sanatatii ar trebui sa fim undeva la 30 de asistenti medicali, la volumul de sange recoltat, iar noi avem doar sapte. Marea problema este ca nu se deblocheaza posturile de la minister. Centrul de Transfusii lucreaza cu sange netestat, in sensul ca putem oricand sa ne infectam. Avem spor doar 15 la suta, comparativ cu punctul de transfuzii din Spitalul Judetean Zalau, care lucreaza cu sange testat de noi, sange sigur, si au spor de 50 la suta. Este o mare diferenta. Noi nu avem bonuri de masa, suntem singurul departament din sistemul sanitar care nu primeste bonuri de masa. Exista o discrepanta intre cei care lucreaza in centrele de transfuzii si cei care lucreaza in punctele de transfuzii din spitale”, explica managerul situatia grea de la Centrul de Transfuzii Salaj.