Greva promisa de profesori fata de Legea salarizari si fata de batjocura promisiunilor-minciuni, anuntata sa inceapa ieri sau in cursul zilei de azi, a murit in fasa.
Lipsa de solidaritate, neputinta unor lideri sindicali in a-i mobiliza, frica fata de unii directori de scoli care nu au vazut cu ochi buni protestul, experienta din trecut care le-a aratat ca grevele nu le-au adus mari beneficii, ci mai degraba taieri din salariu pentru zilele de protest, toate acestea au dus la esecul organizarii grevei.
Sindicalistii din invatamant s-au razgandit; nu se mai intra in greva. Datele centralizate ieri din toata tara au aratat ca nu se intruneste numarul necesar de semnaturi pentru declansarea actiunii de protest. Anuntul a fost facut de Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt, cu precizarea ca protestele ramane o posibilitate dupa începerea anului scolar 2017 – 2018.
Ieri, in pofida deciziei de renuntare la greva luate la nivel national, unii profesori din tara au ales totusi sa protesteze. A fost greva, timp de doua ore la Cluj si in capitala, chiar in ziua in care absolventii claselor a XII-a sustineau proba de competente digitale de la Bacalaureat. Greva s-a desfasurat in cancelarii, iar supravegherea a fost facuta de dascalii care nu au sustinut actiunea de protest, fara ca desfasurarea examenului sa fie afectata.
Avem mai multi profesori impacati cu soarta
decat profesori care vor mai mult de la invatamant
În urma centralizarii datelor primite de la sindicatele afiliate din toata tara, a reiesit ca doar 45,67 la suta din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au fost de acord cu greva care ar fi trebuit sa inceapa ieri, in conditiile in care era nevoie de semnaturile a jumatate plus unu dintre dascali.
Cu toate acestea, in 27 de sindicate afiliate, procentul celor care au sustinut greva a fost între 50 la suta si 86 la suta. Aici se situeaza si judetul Salaj, unde procentul dascalilor care au optat pentru greva a fost de 55 la suta.
Cu toate ca au renuntat la greva, sindicalistii transmit guvernantilor ca nemultumirile lor legate de Legea salarizarii exista in continuare, iar actiunile de protest ar putea fi puse in practica la inceputul anului scolar viitor. Transmis intr-un astfel de context, un mesaj de acest fel nu are insa prea mare greutate. Iar explicatia de la centru, de la FSLI, potrivit careia dascalii s-au gandit la binele elevilor, poate fi considerata o scuza. “Înca o data se demonstreaza ca, în ciuda faptului ca sunt umiliti, dascalii pun pe primul plan interesul elevilor si nu doresc ca si acestia sa fie afectati”, scrie in comunicatul FSLI.
In Salaj au fost semnaturi suficiente pentru greva
Procentul de la nivel national este cel care a determinat renuntarea la greva, chiar daca la nivel de Salaj numarul de semnaturi adunate ar fi fost suficient pentru declansarea protestelor. Cu toate ca timpul pentru mobilizare a fost scurt, la sfarsitul saptamanii tecute, au semnat pentru greva 55 la suta dintre dascalii salajeni.
“Multumim colegilor care si-au exprimat opinia, indiferent care a fost aceasta, si speram ca, in viitor, când vor realiza cu totii necesitatea demersurilor noastre pentru o salarizare echitabila in invatamant in raport cu ceilalti bugetari, sa ne fie alaturi! Timpul scurt pentru consultarea colegilor nu ne-a permis sa-i mobilizam suficient; speram însa ca am trezit in constiinta voastra necesitatea de a ne mobiliza intr-o masura mai mare in viitor. Solidaritatea in astfel de momente este vitala!”, spune Eusebiu Lehene, liderul FSLI Salaj.
Bacalaureatul si Evaluarea nationala decurg normal
Renuntarea dascalilor la greva inseamna ca examenele elevilor din perioada urmatoare nu vor fi blocate. Azi, 13 iunie, in cadrul Bacalaureatului continua evaluarea elevilor la competentele digitale, iar din 14 pâna pe 16 iunie elevilor le vor fi testate competentele lingvistice într-o limba straina.
Cele mai importante, dar si cele mai grele probe ale Bac-ului vor fi cele scrise, care incep pe 26 iunie cu examenul la Limba româna, urmat pe 28 iunie de proba obligatorie de profil, adica matematica sau istorie. Ultima proba, cea la alegere, în functie de specializare, este programata pe 30 iunie.
Evaluarea Nationala incepe pe 19 iunie cu examenul la Limba româna, in 19 iunie. “n 21 iunie va avea loc proba scrisa la Matematica, iar in data de 22 iunie elevii din clasa a VIII-a vor sustine proba scrisa la limba materna.