Un grup de 14 parlamentari PNL a depus un proiect de lege prin care sa permita explicit politistilor locali sa dirijeze traficul, sa legitimeze soferii si sa aplice amenzi, pentru a avea aceleasi atributii ca Politia rutiera, având în vedere ca actualele reglementari sunt vagi, iar practica a fost neunitara.
La începutul anului, Avocatul Poporului a sesizat “nalta Curte de Casatie si Justitie (“CCJ) cu un punct de vedere opus, de a interzice total politistilor locali sa exercite atributii în domeniul rutier.
Potrivit Legii 155/2010, care reglementeaza activitatea Politiei locale, institutia are atributii si în privinta circulatiei pe drumurile publice, însa ele nu sunt precizate explicit. OUG 195/2002, care prevede atributiile politiei rutiere, nu a fost modificata dupa intrarea în vigoare a Legii 155/2010, ceea ce a dus efectiv la un vid legislativ. “n practica, s-au evidentiat aplicari neunitare ale legii, fiind cazuri în care Politia locala, în baza Legii 155/2010, a aplicat amenzi, iar instanta le-a anulat, iar alte cazuri în care ele au fost sustinute.
Proiectul initiat de cei 14 parlamentari PNL modifica OUG 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, adaugând si Politia locala la toate capitolele în care Politia rutiera are atributii.
Daca proiectul devine lege, Politia locala va putea sa îndrume, sa supravegheze si sa controleze respectarea normelor de circulatie pe drumurile publice, dar si sa ia masuri în cazul în care se constata încalcari. Politia locala va putea dirija traficul, sa legitimeze soferi, sa aplice contraventii si sa amendeze soferii.
“Printre atributiile politiei locale intra si reglementari ce privesc circulatia pe drumurile publice, dar de care nu se tinea seama, întrucât OUG 195/2002 stop_coloana nu a fost actualizata si modificata astfel încât si politistilor locali sa le se recunoasca aceste drepturi si atributii pe care le au conform statutului lor”, explica initiatorii proiectului de lege.
Proiectul de lege a fost depus în Senat, iar Camera Deputatilor va fi for decizional.
Acest vid legislativ a fost identificat si de Avocatul Poporului, însa institutia doreste, pe dos, sa elimine total mentiunile privind atributiile în circulatia pe drumurile publice. “n acest sens, Avocatul Poporului a initiat în februarie un recurs în interesul legii la ICCJ, pentru a se specifica faptul ca doar politistul rutier poate aplica amenzi.
“In conditiile în care nici Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 si nici Regulamentul de aplicare al acesteia nu cuprind dispozitii referitoare la competenta politiei locale în materia circulatiei pe drumurile publice si procedura aplicabila pentru constatarea contraventiilor de catre politia locala, iar Legea nr. 155/2010 stabileste în mod generic competente de constatare a contraventiilor si de aplicare a sanctiunilor în sarcina politiei locale, Avocatul Poporului constata ca nu exista un cadru procedural pentru îndeplinirea de catre politistul local a atributiilor în materia circulatiei pe drumurile publice”, atragea atentia Avocatul Poporului.
Institutia arata ca, potrivit actualelor legii, politistii locali nu ar putea interveni în trafic decât alaturi de un politist rutier.