Dupa ce au dezbatut luni, timp de sase ore, proiectul Legii salarizarii unitare, deputatii din Comisia de munca au adus si ei modificari controversatului text de lege. S-a pastrat insa prevederea potrivit careia salariile functionarilor publici din administratia locala vor fi stabilite de catre consiliile locale si judetene.
“Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale Administratie din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale si din serviciile publice din subordinea acestora, salariile lunare se stabilesc prin hotarâre a consiliului local, a consiliului judetean (…) în urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz”, potrivit amendamentului adoptat de Comisia de munca a Camerei Deputatilor.
Sindicalistii salajeni de la Civitas
sunt de acord cu amendamentul
In timp ce unele sindicate sunt complet impotriva prevederii potrivit careia salariile functionarilor din administratia publica sa fie stabilite de consilierii locali sau judeteni, argumentand ca, in acest fel, oamenii nu vor fi platiti pentru felul in care isi fac treaba, ci pentru cat de supusi vor fi in fata primarului, presedintelui de consiliu judetean sau a consilierilor, altele spun ca amendamentul e foarte bun. Este si cazul sindicalistilor de la Civitas Zalau, care saluta adoptarea acestui amendament in Comisia de munca de la Camera Deputatilor. Laurentiu Ghiurutan, vicepresedintele sindicatului Civitas de la nivelul Primariei Zalau, spune ca “daca salariile se stabilesc cu consultarea sindicatului, iar acolo unde nu este sindicat cu reprezentantii salariatilor, e foarte bine”. “n vehea forma, cea care a plecat de la Senat, era stipulat doar ca salariile functionarilor din admininstratia publica locala vor fi stabilite la nivelul consiliilor locale sau judetene, fara mentiunea ca acest lucru se va face de comun acord cu sindicatele sau cu reprezentantii angajatilor.
Primarii si presedintii de consilii judetene
pot acorda premii de excelenta angajatilor
Un alt amendament votat in Comisia de munca este cel potrivit caruia ordonatorii de credite pot acorda lunar premii de excelenta în limita a 5 la suta din cheltuielile cu salariile de baza. La propunerea liberalilor, membrii comisiei au stabilit ca premiile de excelenta individuale lunare nu pot depasi anual doua salarii de baza minim brute pe tara garantate în plata si se stabilesc de catre ordonatorii de credite în limita sumelor aprobate în buget cu aceasta destinatie, în conditiile legii, în urma consultarii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, cu consultarea reprezentantilor salariatilor, acolo unde nu sunt constituite astfel de organizatii sindicale.
Tot la Comisia de munca din Camera Deputatilor s-a decis ca Legea salarizarii sa nu se aplice personalului din Banca Nationala a României, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii. În forma adoptata de Senat, doar personalul BNR si ASF era scos de sub incidenta proiectului de lege privind legea salarizarii unitare. Deputatii au ca termen limita pentru depunerea raportului final asupra Legii salarizarii data de 6 iunie.
SEMNATURA
Alina Rad