Pe ordinea de zi a sedintei de ieri a Consiliului Local Zalau s-a aflat ieri un proiect de hotarare care modifica Regulamentul de acordare a sprijinului financiar cultelor religioase cu sediul pe raza municipiului Zalau. Mai exact, in luna aprilie, s-a decis in Consiliul local ca unitatile de cult de pe raza municipiului, cu exceptia eparhiilor, care au atributii si in afara orasului, sa poata fi sprijinite financiar cu bani de la bugetul local. Dupa ce Institutia Prefectului si Episcopia Salajului au cerut modificarea Regulamentului, pe motiv ca este discriminatoriu, si eliminarea sintagmei “cu exeptia eparhiilor”, s-a supus votului consilierilor noua forma a textului.
Din 20 de consilieri locali prezenti, unul s-a abtinut de la vot, 7 au votat impotriva PNL si PNTCD, iar 12 consilieri de la PSD si UDMR au votat pentru. Asadar, Episcopia Salajului iese castigatoare si intra in randul unitatilor de cult care pot solicita bani de la bugetul local.
Dupa adoptarea regulamentuilui de finantare a bisericilor din Zalau luna trecuta, si Episcopia, dar si Prefectura, au cerut reconsiderarea hotararii adoptate.
In prima faza, a venit o solicitare de la Prefectura, prin care se solicita modificarea hotararii. In caz contrar, se va formula o actiune in contencios admnistrativ pentru modificarea acesteia. In referatul juristilor de la Institutia Prefectului scrie ca prin folosirea sintagmei “cu exceptia eparhiilor” au fost incalcate principiile nediscriminarii si tratamentului egal.
O pozitie mult mai transanta si-a exprimat-o Episcopia Salajului intr-o scrisoare semnata de episcopul Petroniu, in care atacat in mod direct a fost consilierul local PNL Claudiu Barsan, cel care a venit cu propunerea ca de la bugetul municipiului sa fie finantate unitatile de cult de pe plan local, iar Episcopia, pentru ca e a judetului, sa primesca bani de la Consiliul Judetean, nu de la cel local. Episcopia considera insa ca, in forma initiala a Regulamentului de atribuire a banilor, a fost discriminata “principala institutie bisericeasca din municipiul Zalau”. Expresia “cu exceptia eparhiilor” este folosita de nu mai putin de noua ori, isi argumenteaza supararea Episcopia in scrioarea semnata de episcopul Petroniu.

Episcopul Petroniu se implica politic
si acuza PNL de un “atac premeditat”

“Suspectam pe initiatorul amendamentului, consilierul local Cristian Claudiu Birsan, nu de nestiinta sau necunoastere a legilor, ci de rea vointa, aceasta fiind de fapt atitudinea colegilor de partid a domniei sale fata de sprijinirea financiara a unitatilor de cult din Zalau. Mai mult decat atat, aprobarea amendamentului de catre consilierii locali ii face partasi la incalcarea cu buna stiinta a prevederilor O.G.82/2001, care da dreptul Eparhiilor la primirea de ajutor financiar din partea unitatilor administrative sub a caror jurisdictie se afla. Atacul direct al partidului care a propus amendamentul a fost premeditat, insa, din pacate, acest atac expune institutia Primariei Municipiului Zalau si Consiliul local la o incalcare a legii”, scrie episcopul Salajului.
“Faptul ca Episcopia Salajului, fiind o institutie de interes judetean, trebuie sa primeasca bani de la Consiliul Judetean nu este un argument sustenabil (…) Consiliul Judetean Salaj, in ultimii cinci ani nu a acordat Episcopiei Salajului niciun sprijin financiar pentru lucrari de constructie sau reabilitare”, continua semnatarul scrisorii, care il aduce in discutie si pe actualul edil. “Daca pana in momentul ocuparii scaunului de Primar de catre Domnia Voastra, vechea administratie a neglijat total sprijinirea unitatilor de cult din municipiu, acum vedem ca se incearca introducerea unei stari de tensiune intre institutii, dar si de umilire a Bisericii. (…) Nu este normal ca Episcopia Salajului sa fie atacata direct si discriminata cu buna stiinta si rea vointa”, mai scrie in scrisoarea episcopului Petroniu. Semnatarul le reaminteste totodata edililor despre promisiunea facuta. “In momenul infiintarii Episcopiei Salajului in 2007, Primaria Municipiului Zalau s-a angajat sa sprijine aceasta institutie nou infiintata. Din pacate, prin toate piedicile puse, s-a demonstrat contrariul promisiunilor”, adauga semnatarul scrisorii prin care se cere “reluarea responsabila a votului” in aceasta problema. In incheiere, episcopul Petroniu pune in vedere mai marilor din Primarie ca preotii se roaga pentru ei duminica de duminica, asa ca nu-i frumos sa fie nerecunoscatori. “Noi, Biserica, ne rugam la fiecare slujba pentru conducatorii tarii, pentru mai marii oraselor si ai satelor. Nadajduim ca Bunul Dumnezeu va lumina constiintele celor care se afla in drept sa corecteze abuzul stop_coloana facut asupra Eparhiei noastre”. Si, pentru a nu exista confuzii sau neintelegeri, se mai face o precizare clara. “Nimic pentru noi nu facem, ci spre slava lui Dumnezeu si preamarirea Sfintei Sale Biserici”. “Fiind incredintati de buna intentie a Domniei Voastre prin demersul solicitat, va rugam Domnule Primar sa primiti expresia celei mai inalte consideratii din partea noastra. Cu aleasa pretuire, Petroniu, Episcopul Salajului”, se incheie scrisoarea.

Salajul sustine cu generozitate biserica prin banii
alocati pentru “alte servicii in domeniul religiei”

Cat priveste datul de bani de la Consiliul Judetean catre biserici, ne simtim datori sa amintim ca anul trecut, in doua luni, septembrie si octombrie, taman inainte de alegerile parlamentare, bisericile din judet au fost binecuvantate cu 830.000 de lei. 500.000 de lei au fost alocati in septembrie 2016, iar o luna mai tarziu alte 320.000 de lei luau drumul unitatilor de cult.
Din bugetul judetului Salaj pe anul 2017, la capitolul Cultura, recreere si religie au fost alocati 22.093.000 de lei. La servicii culturale – insemnand Biblioteca, Muzeu si Centrul de Cultura – se duc 7.610.000 de lei. 300.000 de lei s-au alocat pentru finantarea de activitati non profit pentru tineret, sportive si recreative. Pentru sport si sustinerea activitatilor sportive s-au prevazut 2.650.000 de lei. Pentru “Alte servicii in domeniul religiei” s-au directionat nu mai putin de 11.528.000 de lei, din care 10.528.000 de lei sunt destinati platii contributiilor pentru personalul neclerical din judet, iar 1.000.000 de lei pentru cofinantarea serviciilor sociale acordate de unitatile de cult din judet.

Tot ieri s-a decis si cine face parte
din Comisia care da bani bisericilor

Primaria Zalau a cuprins in bugetul pe anul acesta, in premiera, suma de 350.000 de lei pentru a o imparti bisericilor. Pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu local de ieri s-a aflat si desemnarea membrilor, din randul consilierilor locali, in Comisia de evaluare si selectie a ofertelor de proiecte depuse in vederea obtinerii de finantare de catre cultele religioase, precum si in Comisia de solutionare a contestatiilor.
In urma propunerilor si a votului, s-a stabilit ca din Comisia de evaluare si selectie sa faca parte viceprimarii Teodor Balajel si Nicolae Fazakas, iar din Comisia de solutionare a contestatiilor, consilierii Dan Vasile Bercean si Alexandru Lakatos, toti de la UDMR si PSD.

Claudiu Birsan deplange
abordarea politica mai ales
ca amendamentul lui a fost
votat de toate partidele

“Nu vreau sa intru intr-o polemica cu nimeni. Personal, insa, sunt mahnit de turnura politica data discutiei pe marginea acestui proiect. De asemenea, sunt mahnit de faptul ca se indreapta un atac impotriva mea, in conditiile in care au fost 12 consilieri de la toate partidele care au votat amendamentul meu. Consider ca a avea pareri diferite, contradictorii, in general, dar si pe subiectul in speta, in particular, este un lucru necesar, care tine de libertatea de opinie si de o conduita democratica sanatoasa, intr-un for deliberativ, cum este Consiliul Local. A califica o opinie diferita drept un act de rea vointa, premeditat, o partasie la incalcarea cu buna stiinta a legii ar fi o dovada a incapacitatii de intelegere a mecanismelor unui dialog civilizat, necesar, chiar obligatoriu in cadrul Consiliului Local. Eu imi mentin punctul de vedere prezentat si in sedinta de Consiliu Local, acela ca eparhiile, fiind de interes judetean, pot fi eventual sprijinite financiar de Consiliul Judetean, ca sprijinul acordat unitatilor de cult ar trebui sa se refere doar la reparatii capitale, si nu la obiecte de inventar gen aplice, bancute etc., asa cum prevede acum regulamentul, si, in final, ca acest sprijin ar trebui conditionat de desfasurarea de catre unitatile beneficiare a unor actiuni culturale sau sociale, constand in sprijinirea grupurilor defavorizate de cetateni. “mi mentin acest punct de vedere, fiind convins ca nu incalc nicidecum legea si ca nu lezez in niciun fel nici bunele moravuri, nici morala crestina, de care imi place cu umilinta sa cred ca sunt profund atasat”, a declarat pentru Graiul Salajului Claudiu Birsan, consilier local PNL, de profesie jurist.