Prezent la Prefectura ieri, la Comisia de dialog social, Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant – Filiala Salaj, si-a exprimat nemultumirile generate de Legea salarizarii unice si i-a inmanat prefectului Florin Florian un “Protest” in numele a 3.500 de sindicalisti din scolile salajene, cu rugaminte de a fi inaintat premierului Grindeanu.
Lehene a deplans situatia profesorilor care pleaca din invatamant si a cadrelor didactice in genere. El a spus ca din Legea salarizarii unitare a disparut majorarea de 20 la suta promisa si a amintit si disparitia ultimei transe din banii datorati de guvern, castigati de profesori in instanta.
“Invatamantul a fost declarat prioritate nationala. Ce prioritate nationala e un profesor cu studii superioare cu salariul mai mic decat un operator de lumini, registrator medical, statistician medical, machior, grefier, referent asistent si alte categorii, toti cu studii medii? La ce folosesc studiile universitare?”, se intreaba Lehene.
Prefectul Folrin Florian a promis ca “Protestul” inmanat de Lehene va ajunge la Cabinetul primului ministru.
Salajul desfiinteaza inca cinci unitati de invatamant
La sedinta Comisiei de dialog social care a avut loc ieri la Institutia Prefectului Judetului Salaj a fost pus in disutie planul de scolarizare pentru anul scolar 2017 – 2018. Salajul a iesi iarasi prost. Din darea de seama a inspectorului general al Inspectoratului Scolar, Maria Pop, a reiesit ca pentru anul scolar care vine, in Salaj vor fi 383 de unitati de invatamant. Cum ne-am obisnuit in fiecare an sa se anunte desfiintari de scoli sau gradinite, asa se intampla si acum. De pe harta invatamantului salajean dispar cinci unitati scolare: Scoala gimnaziala din Tusa, comuna Sig, care trece la Campusul scolar de la Sig, Scolile primare din Sumal, Fagetu, Varsolt si Gradinita cu program normal din Sumal. Explicatia Mariei Pop este ca primariile au cerut punerea pe linie moarta a respectivelor scoli din lipsa de copii.
Din amalgamul de cifraraie am retinut ca in judet functioneaza patru gradinte particulare (doua acreditate si doua autorizate) si doua scoli postliceale (Cristiana si Feg). Gradintele salajene sunt frecventate de 7.117 copii, in 264 de gradinite cu program normal si 113 cu program prelungit. In invatamantul primar salajean exista 11.695 de elevi, stop_coloana repartizati in 609 clase, iar in invatamantul gimnazial 8.875 de scolari, in 444 de clase. In invatamantul liceal, 2.232 de elevi vor intra in clasa a IX-a. La Liceul din Ileanda, la cererea parintilor, pe langa clasa de matematica-informatica a luat fiinta si o clasa de profesionala.
Agentii economici au nevoie de meseriasi,
dar nu de toti absolventii de profesionala
Si fiindca veni vorba de scola profesionala, inspectorul Daniela Gozman a prezentat filiera tehnologica a invatamantului salajean, mentionand ca aceasta se stabileste in functie de tendintele economice pe care le are judetul si, bineinteles, de solicitarea agentilor economici. “Nu putem oferi clase profesionale daca nu exista solicitari de la agentii economici”, a spus Gozman. Prefectul judetului, Florin Florian, a intervenit si s-a informat daca se incheie un contract intre unitatea de invatamant si agentul economic. Inspectorul Daniela Gozman a spus ca exista, dar in contract nu se stipuleaza si faptul ca se asigura neconditionat si loc de munca pentru absolventi. Florin Florian a fost curios sa afle daca Tenaris Silcotub a angajat vreun absolvent de scoala profesionala, iar raspunsul a fost negativ. “Ei cer, dar nu finalizeaza”, a explicat inspectoarea Gozman. Totusi exista agenti economici care angajeaza cu precadere absolventi de scoala profesionala, precum Kaufland, Multicom, Europan, SC. Simex, SC Michelin. Sunt in reteaua de invatamant profesional din Salaj diferite profile: industrie usoara, comert, turism si alimentatie, mecanica, constructii, industria lemnului, industria pielariei etc. Ca noutate, in anul scolar 2017 – 2018, la Scoala cu program special Speranta din Zalau va functiona o clasa a IX-a profesionala.
Nu s-a vorbit nimic despre abandonul scolar, care este in crestere, nici despre copiii care frecventeaza after school si nu sunt intotdeuna supravegheati, nici despre conditiile precare din unele unitati de invatamant din mediul rural.