Analizand proiectul Legii-cadru privind salarizarea pesonalului platit din fonduri publice in ansamblul sau precum si anexa referitoare la familia ocupationala “”nvatamant”, Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din “nvatamant a constatat o serie de neajunsuri, lacune si inadvertente.
Presedintele Sidicatului Liber din “nvatamant – Filiala Salaj, Eusebiu Lehene, a opinat ieri pentru Graiul Salajului ca salariatii din invatamant sunt de fapt batjocoriti.
“Prin proiectul de lege privind slarizarea si-au batut joc de noi. Intentionam sa ne batem cu ei (cu guvernantii – n.r.) sa modifice legea. Vom protesta daca va fi nevoie, nu vom intra la ore, daca nu se rezolva problema cadrelor didactice”.
Colegiul National al Liderilor FSLI a hotarat in numele membrilor de sindicalt ale caror interese le reprezinta ca in situatia in care Parlamentul Romaniei nu va remedia problemele semnalate, urmeaza sa declanseze actiuni legale de protest.
Dascalii au fost mintiti
Dar sa vedem care sunt problemele semnalate de sindicalisti.
“Incalcarea programului de guvernare aprobat de Parlamentul Romaniei, in conditiile in care acesta prevede o crestere salariala cu 20 la suta incepand cu data de 1 iulie 2017 si cu 30 la suta de la data de 1 ianuarie 2018. Iar in proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice se propune ca prima transa de majorare, in procent de 50 la suta, sa se acorde de la data de 1 ianuarie 2018. Aceasta propunere inseamna o diminuare cu 6 la suta a majorarilor salariale si, ceea ce este mai important, provoaca in randul salariatilor din sistemul de invatamant o stare de neincredere si suspiciune referitoare la transpunerea in practica a prevederilor viitoarei legi privind salarizarea unitara. Pozitionarea in grila de salarizare este nemultumitoare, proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice demonstraeza faptic ca invatamantul nu este o prioritate nationala, asa cum se clameaza. Propunerea anormala ca un umar apreciabil de indemnizatii de conducere sa fie inferioare salariilor de baza pentru functiile didactice de predare. Exista anomalii in ceea ce priveste salariile propuse pentru personalul didactic auxiliar si pentru personalul nedidactic”, reclama sindicalistii.
Se cere respectarea promisiunilor
In aceste conditii, Colegiul National al Liderilor FSLI solicita Parlamentului Romaniei urmatoarele: aplicarea primei transe de majorare la data de 1 iulie 2017 si a celei de a doua incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlament; revizuirea coeficientilor de ierarhizare pentru functia didactica de predare; remedierea anomaliilor din proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in ceea ce priveste grilele propuse pentru functiile de conducere, precum si pentru anumite functii didactice auxiliare si nedidactice.