Simleuanul Alexandru Chereches a primit, ieri, distinctia „Drept intre Popoare”. El se alatura astfel unui grup restrans format din 60 de romani care si-au riscat viata in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru a-si salva semenii evrei.
Cea mai mare distinctie acordata ne-evreilor de catre statul israelian – „Drept intre popoare” – i-a fost decernata si unui salajean, Alexandru Chereches, din Simleu, care a salvat de la deportarea in lagare trei tineri evrei. Pana in momentul de fata doar 60 de romani au fost onorati de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu aceasta decoratie.
Evenimentul dedicat acordarii distinctiei a avut loc ieri la Simleu Silvaniei si s-a bucurat de participarea autoritatilor locale si judetene, dar si a doi dintre evreii care au supravietuit ghetourilor horthyste si lagarelor naziste, printre care Oliver Lustig si Ellie Gross – evreica din Simleu.
Cu o privire calda si vizibil emotionat, Alexandru Chereches a rememorat acele zile de cosmar pentru el si familia lui, deoarece si tatal sau era cautat de horthysti si risca sa fie executat. Cat despre gestul sau impresionant Chereches a explicat simplu – „Sunt cu inima impacata ca am reusit sa-mi fac datoria fata de acesti oameni”.
Recunostinta dupa 65 de ani
Povestea impresionanta a lui Alexandru Chereches incepe in 1944 in apropierea padurii Bic din Simleu Silvaniei. In acele zile majoritatea comunitatii evreiesti din zona a fost dusa in Ghettoul Cehei, iar Chereches a descoperit trei barbati care se ascundeau in aceasta padure. La primul contact a aflat ca sunt trei evrei care se ascundeau pentru a nu fi deportati, iar rugamintea lor l-a impresionat pe acest tanar pana intr-acolo incat si-a riscat propria viata si a mamei sale pentru a-i salva de la moarte. Le-a dus mancare si apa timp de o sapta-mana, iar in cele din urma i-a condus la Ciucea (unde era stabilita granita dintre Ardealul cedat Ungariei Horthyste si Romania) si i-a ajutat prin intermediul unui localnic sa treaca granita. Toti trei au fost salvati, iar dupa razboi doi dintre ei s-au reintors la Simleu sa-i multumeasca tanarului care i-a protejat de autoritatile horthyste. Distinctia de Drept intre Popoare venita dupa 65 de ani confirma, oficial de aceasta data, omenia si spiritul de sacrificiu al simleuanului Alexandru Chereches.
Modelul israelian – posibil si in Romania
„Poate ca intr-un moment de inspiratie vor gasi si conducatorii Romaniei o modalitate prin care sa multumeasca celor care i-au ajutat pe romanii din Ardealul de Nord in timpul celui de-al doilea razboi mondial”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Tiberiu Marc, prezent si el la evenimentul de la Simleu. El a adaugat ca nu trebuie uitate nici miile de victime, cetateni romani, care au suferit un tratament neomenesc din partea autoritatilor horthyste.
Simleuanul Alexandru Chereches – ”Drept intre Popoare”
Articole
Aproape 2 milioane de angajați primesc salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 lei, de la 3700 de lei cât este în prezent. Începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu Casa de Pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei. Guvernul a aprobat în luna noiembrie Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară…
Mai mult...Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...