Coruptia si incompetenta alesilor poporului a devenit, deja, un subiect redundant si vetust. De la Revolutia din 1989 incoace ne plangem ca suntem condusi de indivizi incapabili, corupti si aroganti. Pe de alta parte toate partidele politice, fara exceptie, acuza slaba pregatire si caracterul meschin al celorlalti politicieni, fara a privi in ograda proprie.
Coruptia, in spatiul mioritic, nu mai este de mult un simplu termen din DEX, ci a devenit un fenomen social nociv care, din pacate, nu mai mira pe nimeni. Vorbim de coruptie si corupti la toate nivelurile. Pretutindeni auzim de imoralitatea de care dau dovada alesii nostrii, functionarii publici, sau celelalte persoane care, desi sunt puse in slujba cetatenilor se folosesc abuziv de functia lor publica pentru a-si satisface interesele personale.
Exista legi si, periodic, diverse agentii, ministere si ONG-uri organizeaza campanii anticoruptie. Ba mai mult avem si institutii care se ocupa de combaterea coruptiei. Rezul-tatele insa intarzie sa apara. Uneori, destul de rar insa, mai vedem cate un ales local, cercetat pentru fapte de coruptie. De cele mai multe ori este vorba de primari din comune sau orase de cateva mii de locuitori. Coruptia reprezinta un cost pentru societate care trebuie su- portat din buzunarul fiecarui contribuabil. Fonduri impor-tante care ar putea fi direc-tionate catre investitii, sanatate sau pensii, ajung in buzunarele unora care au deja prea mult. Tot din cauza coruptiei si a aparatului birocratic greoi Romania este incapabila sa acceseze banii europeni. Ne plangem de mila, ca doar la asta ne pricepem foarte bine, dar nu facem nimic pentru a schimba aceasta stare de fapt. Vrem sa ii putem trage la raspundere pe alesii nostri dar, cand vine vorba de un referendum privind votul uninominal, nu ne prezentam. Avem tara si alesii pe care ii meritam iar sistemul juridic din Romania este facut dupa chipul si asemanarea noastra. Echivoc, lasand loc la diferite interpretari si la fel de neho-tarat ca si poporul caruia ii slujeste. Ne plangem de coruptie dar uitam de „corupatori”. Adica noi toti, cei care ne-am obisnuit sa dam spaga la medic, la profesori, la procurori, la directori si la femeia de serviciu. Dar, pe de alta parte, ne ofticam cand altii ne vad ca fiind printre cele mai corupte tari din UE si, in loc sa incercam sa schimbam in bine lucrurile ne zburlim si aratam cu degetul coruptii altora. Lectii de morala nu acceptam desi traditia noastra democratica are doar cateva decenii. Cu alte cuvinte perseveram in indiferenta si in starea de „dolce farniente”, in acel imobilism specific romanilor.