Veniturile bugetului consolidat au crescut în februarie 2017 cu 4,5 la suta comparativ cu februarie 2016, potrivit datelor oficiale. Pare o veste buna, dar, pusa in contextul corect, adica faptul ca bugetul este construit pe un scenariu de crestere a veniturilor cu 14 la suta, ne face sa fim sceptici.
Problema apare la capitolul investitii. Potrivit prestigioasei publicatii cu profil economic Ziarul Financiar, cheltuielile totale au fost mai mici în februarie cu 3,4 la suta fata de februarie 2016, dar asta pentru ca întreaga taiere este de la cheltuielile de investitii.
De exemplu, au scazut cu 1,7 miliarde de lei cheltuielile efectuate în proiecte cu fonduri UE, la numai 192 de milioane în februarie 2017, fata de aproape 2 miliarde de lei în februarie 2016. Cheltuielile de capital, adica investitiile din buget, au scazut cu 5,7 la suta, pâna la 396 de milioane de lei, scrie zf.ro. Au scazut si cheltuielile de bunuri si servicii, cu 3,4 la suta.
Salariile bugetarilor si asistenta
sociala inghit miliarde in plus
In schimb, au crescut simtitor cheltuielile cu salariile, cu aproape 19 la suta, pâna la aproape 5,5 miliarde de lei. Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut si ele comparativ cu februarie anul trecut cu 9,4 la suta, pâna la 7,2 miliarde lei. Pe primele doua luni, cheltuielile bugetului general consolidat, în suma de 34,5 miliarde de lei, au scazut în termeni nominali cu 0,3 la suta fata de aceeasi perioada din anul precedent, în special pe seama reducerii cheltuielilor de investitii.
Veniturile la buget sunt… varza
Pe partea de venituri, în februarie 2017, raportat la februarie 2016, au scazut veniturile din impozitul pe profit cu 7 la suta. Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 1 la suta, desi salariile, inclusiv cel minim pe economie, s-au majorat semnificativ, ceea ce ar fi trebuit sa însemne venituri mult mai mari la buget, spun specialistii. Veniturile din TVA au crescut cu 2,5 la suta, dar s-au redus semnificativ cele din accize, cu 12 la suta. Banii primiti de la UE sunt nesemnificativi, doar 107 milioane de lei. stop_coloana Pe primele doua luni, executia bugetara s-a încheiat cu un excedent de 397 de milioane de lei, respectiv 0,05 la suta din PIB, fata de 788 milioane de lei, respectiv 0,1 la suta din PIB, în februarie 2016, potrivit zf.ro.
Banii sunt cheltuiti extrem de ineficient,
este semnalul de de alarma de la BNR
Daniel Daianu, membru în Consiliul de Administratie al BNR, identifica doua mari probleme la capitolul buget: veniturile scazute, din cauza colectarii slabe, si cheltuirea ineficientî a banilor publici.
„Se poate vorbi despre o suboptimalitate a bugetului public, cronicizata pe doua dimensiuni: un nivel de venituri foarte scazut si cheltuirea banilor extrem de ineficienta. De exemplu, in ultimul deceniu investitiile publice in Romania incluzand fonduri europene au fost intre cele mai inalte ca pondere in PIB in UE, dar ineficienta a fost coplesitoare. „ntre cauze sunt incompetenta, risipa, extragerea de rente”, considera Daniel Daianu, citat de zf.ro.
Marea problema o reprezinta insa, in opinia lui Daianu, competitia politica pe partea de reducere impozitele si taxele. „Cu o asemenea logica nu se va putea asigura nici minimum necesar de bunuri publice, functionarea statului. Problema în România nu este nivelul impozitarii, ci colectarea foarte slaba”, spune Daianu.”Dezvoltarea economica este rezultatul capacitatii de a valorifica resurse (proprii si atrase) in mod eficient si creativ fara indatorare excesiva pe termen lung, care aduce vulnerabilitati. Resurse sunt capital fizic si uman, resurse naturale, tehnologii. (…) Tabloul macroeconomic al Romaniei este ameliorat in ultimii ani. Dar o noua deviatie a deficitului bugetar are de ce sa preocupe. Si exista echilibre precare ce indica fragilitate”, puncteaza economistul.