In goana dupa bani mai multi la buget, guvernul creste presiunea de pe umerii consumatorilor
De parca problemele cu care se confrunta mediul de afaceri si populatia nu ar fi suficiente, guvernantii iau in calcul majorarea taxei pe valoare adaugata, de anul viitor, cu cel putin un punct procentual. In conditiile in care consumul se va mentine la nivelul din acest an, masura ar aduce in plus la bugetul statului 80 de milioane de euro.
Marirea TVA se vrea a fi o alternativa la impozitarea si mai drastica a agentilor economici, prin cresterea cotei unice de impozitare.
Oamenii de afaceri nu vad, insa, cu ochi buni acest proiect, chiar daca masuri dsimilare au fost luate si de state precum Ungaria ori Ucraina. Dumitru Rus, managerul Euro-Activ, este de parere ca majorarea TVA va duce la cresterea evaziunii fiscale, agentii economici fiind, practic, incurajati, sa nu inregistreze toate operatiunile pe care le realizeaza.
Cei mai afectati vor fi, insa, consumatorii finali, intrucat masura va determina scumpirea in lant a tuturor bunurilor si serviciilor, ne-a declarat Gavril Iepure, administratorul societatii Multicom.
Reprezentantii mediului de afaceri din judet sustin ca o crestere cu trei procente a TVA nu inseamna neaparat ca si preturile vor salta cu aceeasi valoare. Nu de alta, dar a devenit un obicei ca vanzatorii sa profite de orice ocazie si sa ridice cat de mult preturile.
Incasari in scadere
Taxa pe valoare adaugata detine mai mult de o cincime in veniturile statului. In primele opt luni ale anului, incasarile din aceasta sursa au inregistrat cele mai mari scaderi, de aproape 20 de procente, respectiv 22,2 miliarde de lei.