Activitatea logopezilor si psihologilor din scoli este considerata insuficienta de unii parinti
O sesizare venita pe adresa electronica a ziarului – cel mai probabil de la un parinte – pune sub semnul intrebarii utilitatea logopezilor si psihologilor din scoli, cu referire la un caz particular, respectiv cel al Scolii Gimnaziale „Corneliu Coposu” Zalau. Autorul sesizarii reclama faptul ca cei doi specialisti incadrati la scoala „sunt greu de gasit, … copiii nostri ii asteapta mai mult pe la usi fara ca ei sa apara” si sugereaza ca principala cauza a acestei situatii ar fi faptul ca acestia „au functii”.
Rugata sa comenteze aceste acuzatii, Mona Panican, directoarea scolii, ne-a declarat ca aspecte semnalate nu sunt reale si ca, din contra, cele doua persoane la care se face referire sunt „oameni de baza in unitate, care se implica in toate activitatile pe care le organizam. Chiar ne bucuram ca avem astfel de oameni in scoala^, a adaugat Mona Panican. In privinta orarului celor doua cabinete – de consiliere psihologica si de logopedie, directoarea a garantat ca acesta se respecta. „Poate sunt si cazuri exceptionale, cand psihologul sau logopedul este implicat intr-o alta activitate, dar intotdeauna copiii sunt anuntati dinainte ca nu se tine sedinta”.
Si Anca Dragos, directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta in Educatie, a negat ca li s-ar putea aduce vreun repros specialistilor de la „Corneliu Coposu”, pe care ii considera „printre cei mai buni din judet. „Problema este ca logopezii si consilierii au un statut mai aparte. Daca stau in cabinet tot timpul, colegii profesori interpreteaza lipsa lor din sala profesorala drept lipsa de activitate; daca stau in sala profesorala, nu mai sunt de gasit de copiii care vin la cabinet. Tot timpul consilierii si logopezii au fost nevoiti sa-si justifice activitatea in fata cuiva” – a precizat drectorul CJRAE.
In privinta oportunitatii incadrarii unitatilor de invatamant cu astfel de specialisti, directorul de la „Corneliu Coposu” a apreciat ca prezenta lor este indispensabila. „Din pacate, numarul copiilor cu probleme este tot mai mare. Spre exemplu, numai la cabinetul de logopedie am avut inscrisi, anul scolar trecut, 43 de copii, majoritatea cazurilor ameliorandu-se pana la sfarsitul anului” – a precizat Panican.
52 de specialisti in tot judetul
In unitatile de invatamant din judet sunt incadrati, in acest an scolar, 36 de consilieri scolari si 16 logopezi, la un total de aproape 500 de unitati de invatamant, in care invata peste 40.000 de prescolari si elevi.