25.416 de acte administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice locale au fost supuse anul trecut controlului de legalitate exercitat de Institutia Prefectului Salaj. 4.627 au fost Hotărâri emise de Consiliile Locale si Consiliul Judetean Sălaj, iar 20.789 au fost dispozitii emise de primari. 

Au scapat de la control dispozitiile presedintelui Consiliului Judetean, care nu se mai supun verificarii de legalitate de catre prefect.
Zece acte administrative au fost gasite in reregula. “n sapte cazuri, actele cu probleme au fost revocate de către organul emitent în urma formulări procedurii prealabile. Pentru celelalte trei s-a ajuns in instanta, dupa ce s-au formulat acţiuni în contencios administrativ. E vorba de trei acte emise de primariile de la Zimbor, Babeni si Cristolt.

S-a hotarat… dupa ureche

La Cristolt, s-a decis prin Hotarare de Consiliu local ca unele spatii publice (caminul cultural) sa fie utilizate gratuit pentru desfăsurarea de activităti cu caracter comercial, lucru interzis de lege.
La Babeni, autoritatile locale s-au incapatanat sa incheie un contract de participatiune pentru un teren, in vederea exploatarii acestuia, desi recomandarea a fost sa se opteze pentru un contract de concesiune, care ar fi fost mai putin pagubos pentru autoritatea locala.

Cel mai interesant e cazul de la Zimbor, unde primaria a vrut sa implementeze un sistem informatizat in institutie, pentru un management mai eficient al documentelor. Au contractat o firma din Brasov, valoarea contractului fiind de aproximativ 5.000 de euro. La un moment dat, nemultumita de prestatia firmei, administartia locala a reziliat contractul, iar firma a dat in judecata Primaria Zimbor. Primaria a platit un avocat care sa se ocupe de procesul aflat pe rolul instantei brasovene, doar ca acesta a uitat sa plateasca taxa de timbru. Ca urmare, procesul a fost pierdut din start de primarie, care a fost obligata astfel sa plateasca despagubiri. Decizia instantei nu a fost luata in seama de autoritaile locale, asa ca firma care a castigat procesul a solicitat executarea silita a Primariei Zimbor. “ntre timp s-au adunat dobanzi, penalitati, asa ca suma a ajuns la 10.000 de euro. A picat bun de plata cel care a semnat contractul, adica primarul. Potrivit prefectului Marin Nitu, debitul a fost imputat de Curtea de Conturi, dar nerecuperat de la persoanele vinovate.
Mai mult, s-a incercat in baza unei hotarari de Consiliu local ca acesti bani sa fie platiti din bugetul comunei, pentru a fi acoperit astfel debitul imputat de Curtea de Conturi. Cauza este acum pe rol la Curtea de Apel Cluj.

Alte exemple de ilegalitati

Alte nereguli constatate cu ocazia controlului de legalitate al actelor administrative au fost legate de inchirierea păsunilor fără respectarea prevederilor legale, respectiv fără licitatie publică, restrictionarea participării la licitatiile organizate pentru închirierea păsunilor, depăsirea competentei materiale a autoritătii deliberative, incălcarea prevederilor legale cu privire la asocierea cu persoane juridice, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local.