In luna septembrie, dintre cei 202 agenti economici controlati in domeniul relatiilor de munca, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj au identificat 66 de persoane care munceau la negru pentru 20 de patroni. Mariana Pop, purtatorul de cuvant al ITM Salaj a precizat ca intreprinzatorii au primit amenzi in valoare totala de 99.000 de lei pentru ca au primit persoane la munca fara forme legale de angajare. In luna anterioara au fost depistati peste 80 de salajeni care munceau la negru. Anul acesta fenomenul muncii la negru a cunoscut o adevarata ascensiune. Insa patronii „prinsi cu musca pe caciula” au de pierdut pentru ca pe langa faptul ca sunt obligati apoi sa le incheie contracte de munca presupusilor angajati, acestia mai primesc si o amenda deloc mica.
In controalele lor, inspectorii au mai constatat si alte deficiente pentru care au mai aplicat amenzi de 19.000 de lei: nedepunerea registrului electronic al salariatilor, nerespectarea termenului de depunere la ITM a actelor referitoare la contractele de munca etc.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlate 133 de unitati. Zece dintre acestea au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 51.000 de lei pentru diferite abateri de la legislatie si au fost oprite din functiune noua echipamente tehnice (schele, scari, recipiente sub presiune, instalatii de ridicat, motostivuitoare) pana la remedierea defectiunilor constatate.
Amenzi pentru munca la negru
Articole
Aproape 2 milioane de angajați primesc salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 lei, de la 3700 de lei cât este în prezent. Începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu Casa de Pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei. Guvernul a aprobat în luna noiembrie Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară…
Mai mult...Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...