Micul afacerist salajean este barbatul care a trecut de 40 de ani

micul-afacerist-salajean-este-barbatul-care-trecut-de-40-de-ani08_54396

 

 

Asa cum razbate din statisticile Registrului Comertului Salaj, anul trecut in judetul nostru au fost inregistrate 1.201 de afaceri noi. In detaliu, pe parcursul anului 2016 au fost inegistrate 612 persoane juridice de tip SRL, o societate de tip SA (societate pe actiuni), 91 de intreprinderi individuale, 21 de intreprinderi familiale si 467 PFA (persoana fizica autorizata).

Daca luam pe categorii de varsta, vom observa ca peste 35 la suta dintre intreprinzatori au varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani, urmati de cei cu varste intre 30 si 39 de ani, apoi de grupul 50 – 59 de ani si grupa de varsta de peste 60 de ani.
Ne intrebam care este situatia grupei de varsta de pana la 29 de ani.
In fine, trebuie sa recunoastem cu mandrie ca Salajul are peste 1.000 de antreprenori, actionari sau asociati destul de tineri. Astfel ca judetul nostru se afla pe primele locuri in ceea ce priveste ponderea tinerilor intreprinzatori in mediul de afaceri, raportat la numarul populatiei. Asta in contextul in care o statistica a Oficiului National a Registrului Comertului arata foare clar ezitarea tinerilor de a-si incerca norocul in antreprenoriatul local, cu toate eforturile statului roman de a incuraja initiativa privata a tinerilor.
De ce anume le este frica tinerilor? Cel mai probabil de de statutul de incepator intr-o balta din ce in ce mai mica in care doar „rechinii” mai reusesc sa se imbogateasca. De ce bariere se lovesc? Evident, de lipsa banilor, iar daca parintii nu pot sa-i ajute la inceput de drum, lucrurile se complica.
Totusi, cei care tin stindardul sus in mediul de afaceri salajean sunt patronii care erau adolescenti sau pana-n 25 de ani la Revolutie.
Ca profil general al afaceristului local, acesta este barbat cu varste intre 40 si 50 de ani. Femeile sunt mai putin prezente in businessul local si prefera in general afaceri in domeniul saloanelor de infrumusetare ori magazine de imbracaminte.

De unde capital, pe praful asta?

Totusi, de ce nu avem mai multi tineri care sa-si dezvolte o afacere, in contextul in care statul incearca de mai multi ani sa incurajeze tinerii sa devina propriii stapani. Problema pe care ne-au spus-o majoritatea celor cu care am discutat despre acest subiect este faptul ca e foare greu de asigurat finantarea.
Absorbtia de fonduri, inclusiv cele guvernamentale, presupune ca tu, intreprinzator solicitant de fonduri, sa ai deja la dispozitie banii necesari pentru implementarea proiectului gandit; cu ei sa faci proiectul. Regula jocului spune ca trebuie sa ai acesti bani sa faci investitia. Apoi, intr-un timp limitat, un an sau doi, sa primesti sub forma de decontare banii respectivi.

„Start Up Nation” – o raza de speranta

Trebuie precizat faptul ca in cursul lunii mai se deschide sesiunea de depunere proiecte care beneficiaza de finantare nerambursabila din partea statului si in cazul carora regulile se shimba radical.
Asfel, ar urma ca banii sa fie rambursati de la bun inceput de stat, iar beneficiarul nu trebuie sa-si mai faca probleme, sa astepte pana la pastele cailor decontarea cheltuielilor.
Este vorba de Programul „Start Up Nation”, care se adreseaza in special debutantilor in afaceri. Prima conditie sa beneficiezi de bani de la stat este sa infiintezi o firma, dupa intrarea in vigoare a programului, sa fie de categoria IMM cu capital integral privat, sa aiba sediul pe teritoriul tarii. A doua conditie este sa angajezi pe o perioada de cel putin trei ani minim doua persoane cu norma intreaga.
Economistii spun ca anul 2017 va fi anul finantarilor pentru IMM-uri si startup-uri. Sa vedem.