Raportul persoanelor cuprinse in sistemul de pensii de stat din judetul nostru fata de numarul contribua-bililor este de 1,5, fata de 1,2 cat se inregistreaza la nivel de tara
Discutiile pe marginea legii pensiilor preced protestele pensionarilor de saptamana trecuta si au tot mai multa sustinere in contextul numarului ridicat de pensionari comparativ cu cel al contribuabilor. Potrivit informatiilor furnizate ieri presei de catre prefectul Salajului, Andrei Todea, in Romania, mai bine de 9 la suta din PIB se directioneaza pentru pensii. Fata de 2001, pana in acest an pensiile de invaliditate au crescut cu 50 la suta, iar pensionarile anticipate s-au triplat. Noul proiect al legii pensiilor va tine cont, asa cum arata Andrei Todea, de revendicarile pensionarilor salajeni, si anume de egalizarea pensiilor si disparitia pensiilor speciale, precum si reactualizarea punctului de pensie cu un procent din salariul mediu. Prin noul act legislativ se preconizeaza cresterea varstei de pensionare, gradual, pana in 2014 la 60 de ani pentru femei si 65 pentru barbati. Totodata se discuta ca in 2030 femeile si barbatii se se pensioneze la aceeasi varsta, 65 de ani. Noua lege, dupa cum a explicat prefectul Salajului va descuraja numarul mare de pensionari anticipate si de invaliditate. Solicitarile vor fi mai amanuntit controlate, raportul va fi intocmit si completat de un medic de la asigurarile sociale, pentru evitarea pensionarilor nejustificate din punct de vedere medical.
80 de acte normative in sistemul de pensii
85.010 persoane beneficiaza in Salaj de pensii publice. Dintre acestia, 14.965 de cetateni primesc pensii de agricultori, 57.815 pensii de stat, 13.903 pensii de invaliditate si 687 pensii anticipate. In plus, 12.230 de persoane mai beneficiaza de legi speciale de pensionare. In Romania, la ora actuala exista 80 de acte normative care reglementeaza sistemul de pensii.
In Salaj, la doi contribuabili sunt trei pensionari
Articole
Aproape 2 milioane de angajați primesc salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 lei, de la 3700 de lei cât este în prezent. Începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu Casa de Pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei. Guvernul a aprobat în luna noiembrie Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară…
Mai mult...Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...