De la 1 ianuarie 2017, personalul din invatamant beneficiaza de o marire salariala de 15 la suta. Tot de la aceasta data, personalul din invatamant beneficiaza si de sporuri marite. Pana aici, totul e in regula. Problema este ca, in paralel cu aceste majorari, dascalii pierd mai multi bani decat primesc, pe alta parte. “n bugetul pe 2017 nu sunt prevazute fonduri pentru plata celei de-a treia transe, ultima si cea mai consistenta, a drepturilor salariale obtinute in instanta in urma unor sentinte judecatoresti pe Legile 221 si 330. Concret, profesorii ale caror salarii au fost taiate in timpul guvernarii Boc si-au cerut in instanta banii inapoi si au castigat. S-a stabilit ca acestia sa primeasca banii esalonat, in termen de cinci ani. Au primit prima transa in 2015. “n acelasi an au primit, in avans, si transa pe 2016. Anul acesta ar fi urmat sa primeasca ultima transa, reprezentand 35 la suta din suma ce lise cuvine. Dar, surpriza! “n bugetul pe anul acesta nu s-au prevazut bani in acest scop. La un calcul simplu, multi profesori nu castiga din majorare cat pierd din faptul ca nu mai primesc drepturile salariale castigate in instanta.

Guvernantii s-au facut ca nu-i aud pe sindicalisti

Eusebiu Lehene, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant Salaj, spune ca sindicalistii au ridicat aceasta problema inca din momentul in care au vazut proiectul de buget pe 2017, din care lipsea cu desavarsire capitolul privind sumele pentru drepturile banesti castigate prin sentinte judecatoresti. A fost sesizata Federatia si au fost cerute intrevederi la nivelul Guvernului. Reprezentantul Federatiei a ridicat problema in Consiliul Economic si Social, dar acesta din urma a avizat, totusi, proiectul de buget.
Eusebiu Lehene considera ca ceea ce se intampla este, in fapt, o nerespectare a legii, pentru ca plata acestor sume a fost o chestiune asumata de guvernanti.

Pedeapsa aplicata prin lege profesorilor care si-au cerut drepturile in instanta

Anul trecut a fost adoptata Legea 85/2016, prin care s-a aprobat plata drepturilor salariale si pentru personalul din invatamant care nu a fost reprezentat de sindicat in procesele de recuperare a banilor.
Culmea, cei care s-au luptat in tribunale pentru drepturile lor banesti sunt pedepsiti acum prin faptul ca bugetul nu prevede bani pentru ca ei sa-si primesca drepturile salariale castigate in instanta. “n schimb, ceilalti, beneficiarii Legii 85, vor primi anul acesta prima sau a doua transa, dupa caz, din banii taiati.

Sporurile s-au marit, dar nu se calculeaza
la salariul de baza marit

De la 1 ianuarie 2017, personalul din invatamant a mai primit, pe langa majorarea salariala de 15 la suta, si sporuri mai mari. S-a acordat un spor de 10 – 25 la suta din salariul de baza, proportional cu timpul efectiv lucrat si calculat in functie de numarul elevilor sau al studentilor practicanti pentru personalul didactic desemnat sa conduca si sa realizeze practica pedagogica pentru pregatirea educatorilor si invatatorilor, institutorilor si profesorilor. Alt spor este de 7-15 la suta din salariul de baza pentru personalul didactic care asigura predarea simultana la doua, trei sau patru clase de elevi. Un spor de pana la 20 la suta din salariul de baza se acorda pentru personalul didactic calificat și personalul didactic de conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate.
Doar ca aceste sporuri se calculeaza, spune Eusebiu Lehene, raportat la salariul de baza din 2016, nu la cel actual, marit cu 15 la suta. O smecherie pentru economie pe seama dascalimii.
Aceasta incoerenta legislativa a fost constatata in urma folosirii programului EDUSAL, cel care calculeza salariile din invatamant.
Eusebiu Lehene spune ca a fost sesizata FSLI, care a cerut socoteala la minister. Au primit apoi un comunicat, prin care erau anuntati ca problema e in rezolvare. “ntre timp, sporurile raman plafonate la nivelul anului 2016, fiind de competenta guvernantilor sa gaseasca o solutie.

Sporuri neactualizate au primit
ani de zile si cadrele medicale

Si cadrele medicale au stat ani de zile cu sporuri calculate raportat la salarii care nu mai erau de actualitate. Pana anul trecut, in decembrie, sporurile lor erau calculate raportat la salariul de baza din anul 2009, acesta fiind, de altfel, unul dintre motivele pentru care cadrele medicale s-au aflat anul trecut de mai multe ori in greva.