Fermierii care se angajeaza in mod voluntar sa respecte anumite conditii pentru a proteja mediul inconjurator vor primi plati compensatorii de cateva sute de euro pe hectar. Sprijinul se acorda inclusuv celor care vor sa practice agricultura ecologica, dar si celor care cresc animale din rase romanesti pe cale de disparitie.
Din informatiile primite de la APIA Salaj, in judetul nostru exista utilizatori de terenuri agricole care s-au angajat sa protejeze pajistile de inalta valoare naturala, in zonele Napradea, Benesat, Cehu Silvaniei. Fermierul trebuie sa faca dovada ca nu a folosit ingrasaminte chimice, coseste doar in anumite intervale de timp si primeste 142 de euro la hectar. Daca mai face si lucrari manuale pe pajisti utilizate ca fanete primesc in plus 100 de euro pe hectar pe an.
Bani primesc si cei care exploateaza pajisti importante pentru anumite specii de pasari. Spre exemplu, daca agricultorul executa lucrari manuale pe pajisti importante pentru codobatura cu coada lunga sau cristeiul de camp incaseaza 310 euro pe hectar pe an sau 231 de euro pe hectar pe an daca face aceste lucrari cu utilaje usoare. De asemenea, acestia trebuie sa coseasca intr-un anumit interval de timp si intr-un anumit fel.
Pentru fermierii care cresc animale de ferma din rase locale in pericol de abandon, sprijinul variaza intre 40 de euro si 200 de euro pe cap de animal. Mai exact, se acorda 200 de euro pentru bubalinele si taurinele din rasele bivolul romanesc si sura de stepa.
“n Salaj, dupa informatiile primite de la Ioan Chereches din cadrul Oficiului de Reproductie si Ameliorare in Zootehnie, bivolul romanesc se mai creste in zona Buciumului, a Romanasului si a Cristoltului. Cat despre sura de stepa, aceasta se gaseste doar la cativa fermieri din judet. Si asta, intamplator. 87 de euro se acorda pentru ovinele din rasa {igaie, pe care le gasim in multe turme din Salaj. Pentru porcine, sprijinul financiar este de 176 de euro si se acorda celor care cresc porci din rasele Bazna sI Mangalita.
Si agricultorii care cer sa treaca la cultura ecologica si sunt in perioada de tanzitie primesc un sprijin financiar prin PNDR de 293 de euro pentru culturile de camp, 500 de euro pe hectar pe an pentru legume 620 de euro pe hectar pe an pentru livezi si 365 de euro pentru plante medicinale.