Desi in jur de 60.000 hectare de teren arabil sunt nelucrate, in Salaj, taranii sunt reticenti cand e vorba de a-si da pamantul in arenda, ori a-l instraina pentru a primi renta viagera
Din cei aproximativ 75.000 de proprietari de terenuri agricole din judetul nostru, doar 193 si-au dat pamantul in arenda sau l-au instrainat pentru a primi renta viagera. Dl. Marin Codre, seful Biroului Judetean de Renta Viagera Salaj, spunea ca la nivel de judet sunt 193 rentieri. Suprafata arendata este de 728 hectare, iar suprafata instrainata prin vanzare sau donatie este doar de 78 de hectare. Persoanele fizioce pot sa beneficieze de renta viagera, daca sunt proprietari de tterenuri agricole situate in extravilan si au o varsta mai mare de 62 de ani. Pensionarii pe caz de boala, de gradul unu si doi, care iai dovedesc incapacitatea de a munci pamantul, chiar daca nu au implinit varsta pot beneficia si ei de renta viagera. Fiecare rentier are asigurat un venit anual garantat de stat, valoarea rentei agricole fiind de 100 euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat (vanzare, donatie) si 50 de euro pe an pentru fiecare hectar dat in arenda. Terenul poate fi vandut sau donat si copiilor, fermierul primind renta viagera pana la sfarsitul vietii. Teoretic, povestea suna frumos. |i totusi de ce micul fermier nu se… inghesuie sa-si dea terenul in arenda. Batranii sunt foarte greu convinsi sa renunte la bucatica lor de pamant, chiar si in conditiile in care nu-l mai pot lucra. Nici compensarea financiara nu-i atrage, deoarece in constiinta lor au ramas foarte adanci traumele legate de exproprierile facute de comunisti. Tinerii, la randul lor sunt rezervati de a-si dezvolta ferme vegetale, invocand tot mai mult preturile derizorii in lipsa pietelor de desfacere. Marin Codre, preciza ca arendarea sau instrainarea terenului agricol se poate face numai daca acesta este intabulat pe cel care il da in arenda sau il vinde. Pentru a intabula un hectar in extravilan te costa in jur de 15 milioane de lei vechi. Contractul de vanzare cumparare legalizat la notariat mai costa si el vreo 10 milioane. Intabularea terenului de catre noul proprietar alte 10-15 milioane lei. Daca m-ai adaugam si faptul ca subventia pe suprafata de la APIA ii revine utilizatorului terenului, tragand linie putem constate ca cel ce-si arendeaza terenul iese in pierdere, care ce-i drept ar putea fi recuperata in vreo 10 ani. |i nu in ultimul rand, umbla zvonul ca incepand cu anul 2010 Comisia Europeana va sista ajutoarele de stat pentru suprafete. Cum toate zvonurile rele prind conturul realitatii, e posibil ca renta viagera sa nu o mai primeasca cei ce si-au arendat sau vandut terenurile.
Optimism
Cu toate acestea seful Biroului Judetean de Renta Viagera este optimist. “Persoanele in varsta care nu pot lucra pamantul, din diferite motive,spune dl. Codre ar fi bine sa devina beneficiari de renta viagera. De doua ori pe an, banii le sunt virati in cont, sau le sunt trimisi prin posta acasa, in functie de optiunea aleasa la depunerea dosarului. Nu inteleg de ce taranii prefera sa se chinuiasca anual pentru a reusi sa cultive terenurile in loc sa le dea celor ce fac agricultura de performanta”.