Romani au iesit in strada si protesteaza impotriva gratierii si a amnistiei. In total sunt aproape 100.000 de romani in strada. Principalul motiv al protestelor este faptul ca cele doua ordonante ar favoriza clasa politica corupta din Romania. O analiza realizata de ziaristii Romania Libera arata ca printre poltiicienii care ar scapa de acuzatiile aduse de procurori odata cu aparitia celor doua ordonante ar fi Ion Iliescu, Sebastian Ghita, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, Radu Mazare, Dan Sova, Darius Valcov si multi alti politicieni, chiar si salajeni.
Sunt 50.000 de manifestanți doar în București. Coada protestatarilor din Bucuresti se întinde între Piața Universității și Piața Victoriei. Numărul manifestanților a ajuns în Timișoara la 11.000, la Sibiu – 10.000, la Cluj – 10.000. La Iași manifestează 3.000, la Brașov 2.000, iar în Constanța aproximativ 1.000. În alte orașe din țară numărul manifestanților este de ordinul sutelor – Alba Iulia, Pitesti, Suceava, Oradea.
La Bucuresti, demonstranţii s-au strâns, în jurul orei 17.00, în Piaţa Universităţii de unde au pornit în marş spre Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, făcând opriri la sediile Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ministerul Justiţiei şi Avocatului Poporului, după care au revenit la Piaţa Universităţii. Traficul pe arterele pe care s-au deplasat oamenii a fost blocat, conform Mediafax.
15 salajeni au protestat in fata Prefecturii Salaj
La Zalau, 15 salajeni s-au mobilizat pe facebook si au iesit in aceasta seara sa protesteze in fata prefecturii Salaj. A fost un protest pasnic. Printre protestatarii zalauani s-au remarcat liderii USR Salaj, Raul Stelian Balota, fost candidat USR la Camera Deptuatilor si Ardelean Cosmin, presedintele USR Salaj. Ei au stat pe platoul din fata Prefecturii cateva zeci de minute, timp in care au dezbatut despre amnistie si gratiere. stop_coloana
De ce protesteaza romanii?
Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017. Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate, conform Digi 24.