Teritoriul orasului Zalau este un loc incarcat de istorie, atat din epocile istorice mai apropiate de cea contemporana, dar si un izvor de istorie veche, din cele mai vechi timpuri.
În Zalau s-au descoperit 41 de situri arheologice datate dinainte de era noastra, dar si din epoca romana si medievala, conform Repertoriului Arheologic National, pus la dizpozitie de Ministerul Culturii.
Din epoca bronzului, epoca cuprinsa intre anii 3500 inainte de Hristos si 1100 inainte de Hristos s-au descoperit in Zalau o asezare in partea de Nord Vest a orasului, marginita de Valea Mitii. Tot din epoca bronzului s-a descoperit o asezare pe bulevardul Mihai Viteazu, dar si un sit arheologic in care s-au descoperit urme de ceramica din cultura Cotofeni, sit amplasat in zona de iesire din oras spre Hereclean. Mai dateaza din epoca bronzului si un sit arheologic descoperit in zona Silcotub.
Din epoca fierului, epoca cuprinsa intre anii 1200 – 500 inainte de Hristos, dar si din antichitate, s-a descoperit asezarea „la bolovani”. Locul este marginit la sud si est de doua vai mici, iar la nord este marginit de calea ferata Zalau – Jibou.
O importanta descoperire din Zalaul stravechi este cunoscuta sub denumirea de situl arheologic Zalau – Dealul Lupului, in zona Vaii Mitii, care se varsa in valea Zalaului. Aici a fost descoeprita o asezare si o necropola, iar vestigiile descoperite aici dateaza din mai multe epoci, printre care Neolitic si Eneolitic, dar si vestigii dintre secolele III – II inainte de era noastra, dar si din epoca romana, epoca medievala si epoca migratiilor.
Pe strada Gheorghe Doja din oras a fost descoperita o asezare dacica, iar in Bradet a fost descoperita o salina daco-romana.
Tot in oras, pe muntii Meses, s-au descoperit mai multe turnuri de aparare romana. Pe strada Horea, in zona blocului T159, dar si in zona centrala in apropiere de Valea Zalaului s-a descoperit o asezare romana.
Din epoca migratiilor, datand din secolul III, s-a descoperit situl arheologic de la Zalau – Ortelec – Fînate situat la est de muntele Meses; la nord-vest curge Valea Ungurului, iar latura asezării dinspre nord-est este flancata de un pârâu, afluent al Vaii Ungurului.
Si din epoca medievala sunt mai multe descoperiri in Zalau. S-a descoperit o necropola medievala de inhumatie pe strada Crasnei in incinta poligonului, dar si o fortificatie medievala timpurie in zona Ortelec, in stanga strazii Cetatii ce duce spre Jibou. Si in Valea Mitii a fost descoperita o asezare medievala timpurile.