Umbla popa cu Iordanul, si in jurul “problemei” se isca multa filozofie. “Cât dai la popa cand vine cu botezul?”; “E normal sa dai bani la preot?”; “Ce zic vecinii daca nu deschid usa preotului?”; “Se îmbogatesc slujitorii lui Dumnezeu cu aceasta ocazie?”; “Ce se întâmpla daca nu ’mi sfintesc casa si nu platesc contributia la Biserica?”. Sunt câteva din cele mai prezente gânduri si cele mai rostite întrebari în aceste zile de început de an, de când a început sa umble pe la usile enoriasilor “popa cu botezul”.
Ceea ce denota si intrebarile de mai sus, obiceiul e foarte bun, pentru ca sfintirea aduce liniste credinciosului, si e si mai bun pentru biserica, pentru ca are ocazia sa “colecteze”. Cate un ciubuc pentru stropitul casei si mai ales contributia optionala a enoriasilor cu titlu de “taxa de cult”, pe care daca preotii nu o colecteaza cu prilejul Iordanului, e mai greu apoi sa convinga oamenii sa vina sa o depuna de buna voie. Mai ales ca se pretind intre 80 si 150 de lei. Pe care daca nu ii ai, nu-i dai, si asta nu te va impiedica sa mergi in rai, alaturi de bunul Dumnezeu. stop_coloana
Sfintirea locuintei este un ritual ortodox foarte important, ce are loc în fiecare început de an. Preotul, însotit de câtiva cantori, stropeste încaperile locuintei, dupa care încaseaza bani pentru Biserica, obiceiul fiind ca enoriasii sa contribuie cu o suma anuala. Contributia este benevola, adica nu esti obligat sa o platesti, si este stabilita de fiecare Parohie. Pentru unii chiar poate fi prea mult cei 80 – 150 de lei. Pentru aceasta suma se elibereaza chitanta, cea ce unora le creeaza impresia ca este o taxa. Este, de fapt, singura “taxa” pentru care statul nu te penalizeaza daca nu o platesti. Dar am vazut cazuri in care cel care nu o da nu mai are zile bune cu popa.