Guvernul Grindeanu, proaspat instalat la Palatul Victoria, si-a prezentat programul de guvernare. Acesta este unul extrem de generos, atat cu populatia, in special cu cei cu venituri reduse, cat si cu mediul de afaceri.
Dupa ce au depus miercuri juramantul, noii ministri au vorbit despre bunastarea care ni se pregateste in anii urmatori, dar niciunul, in frunte cu premierul, nu a vrut sa spuna, concret, de unde vor veni banii care sa sustina atatea mariri salariale si scutiri de taxe.
“Sper ca intr-o zi sa explicati cum faceti ca sa va incadrati intr-un deficit bugetar de 3 la suta din PIB, sa cresteti salariile si sa reduceti TVA si alte taxe“, a fost observatia presedintelui Klaus Iohannis.
Si opozita este reticenta in privinta promisiunilor din programul de guvernare. „Programul economic propus de PSD-ALDE este falimentar si „va amaneta viitorul României”, spune Nicusor Dan, liderul USR.
Programul de guvernare are 173 de pagini si se refera la perioada 2017 – 2020. Cele mai importante prevederi se refera la mariri salariale consistente, o serie de beneficii de natura fiscala, taxe mai putine. Toate vor pune insa o presiune uriasa pe finantele statului, sunt de parere specialistii.
Crestere economica de invidiat
In plan macroeconomic, noul guvern isi propune un ritm de crestere economica de 5,5 – 6 la suta anual, un deficit bugetar de sub 3 la suta din PIB si datorie publica de sub 60 la suta din PIB. Toatele legile care se refera la domeniul economic ar urma sa fie incluse in „Codul economic al României”, care sa nu mai poata fi modificat de politicieni pentru cel putin cinci ani. Un aspect important este reducerea taxelor din Romania la cel mult 50, desi Ministrul de Finante nu a stiut sa spuna cate taxe platim in prezent. Sa fie, deci, 50, oricare ar fi ele.
Tranzactii imobiliare neimpozitate;
IT-isti si medici care nu platesc impozit
Pe piata imobiliara, ni se promit impozite mai mici. De la 1 martie 2017, tranzactiile sub 450 de mii lei nu se mai impoziteaza, în acest fel fiind încurajata vânzarea imobiliarelor, în principal, dar si cresterea industriei de constructii, orientata spre constructia de locuinte. Pentru tranzactiile mai mari de 450 de mii lei se va aplica impozit de 3 la suta pentru diferenta dintre valoarea tranzactionarii proprietatii si pragul stabilit. De asemenea, se vor face demersuri pentru ca profiturile multinationalelor sa fie impozitate in Romania din 1 ianuarie 2018.
Din acest an, nu mai platesc impozit pe venit IT-stii cu studii medii, medicii si toti cei care lucreaza în cercetare. În felul acesta IT-ul, cercetarea si sanatatea vor deveni domeniile care vor putea sa aiba cea mai mare crestere in PIB, spun guvernantii.
Impozit de doar 1 la suta pentru IMM-uri
Vesti bune si pentru IMM-uri. Cele care au între 1 si 9 angajati vor plati de la 1 martie 2017 un impozit pe cifra de afaceri de doar 1 la suta, atâta timp cât cifra de faceri nu va depasi plafonul de 500.000 euro. În prezent, microîntreprinderile care depa-sesc plafonul de 100.000 de euro platesc 16 la suta impozit pe profit, iar cele care au doar un angajat platesc 2 la suta din cifra de afaceri.
O noutate o reprezinta faptul ca, din 2018, ni se spune, vom plati impozit pe venitul global al gospodariilor. Fiecare gospodarie va fi arondata unui consultant fiscal care, pe lânga rolul de a completa si depune declaratiile privind impozitul pe venitul global, va prelua si sarcina de a plati toate taxele si impozitele datorate de catre persoanele fizice aflate în portofoliul sau.
Ni se promit salarii si pensii in continua crestere
Cresterea salariului mediu pentru cei din sectorul public va fi de 20 la suta pâna la 1 iulie 2017, stop_coloana alte 20 de procente începând cu 1 iulie 2018 si 8 procente începând cu 1 iulie 2019. Noul Guvern promite ca salariul minim va creste cel putin o data pe an. Nivelul salariului minim brut în România, în urmatorii 4 ani, va fi de 1.450 lei in 2017, 1.550 lei în 2018, 1.650 lei în 2019 si 1.750 lei în 2020. De asemenea, conform programului de guvernare, in 2020 salariul mediu brut în România se va apropia în 2020 de 1.000 de euro. Pensia minima va creste si ea la 640 de lei de la începutul anului 2018. Punctul de pensie va creste în urmatorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 – 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 – 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 -1.400 lei si la 1 octombrie 2020 -1.775 lei.
Tinerii vor fi ajutati sa inceapa afaceri
Programul Start-up Nation, destinat tinerilor,va oferi finantari nerambursabile de 200.000 lei pentru fiecare start-up, fara a fi nevoie de cofinantare. Costurile anuale ale acestui program vor fi de 2 miliarde de lei, dar prin efectele de multiplicare, urmare a crearii a peste 100.000 de noi locuri de munca, doar prin aceste startup-uri, dar si a economiei în ansamblul ei, peste 30 la suta din cele 2 miliarde de lei se vor reîntoarce la stat, sub forma de taxe si impozite, au calculat guvernantii. Programul România Profesionala, un parteneriat public-privat al scolilor profesionale si de meserii, e un program care va sustine formarea tinerilor în meserii necesare economiei.
Firmele nu vor mai fi amendate decat daca insista sa „greseasca”
Cea mai importanta prevedere a acestei legi este faptul ca societatile comerciale nu vor mai fi sanctionate de la prima abatere. Autoritatile cu atributii de control vor avea ca rol principal prevenirea greselilor, nu amendarea. Un agent economic nu va mai putea fi sanctionat daca el nu a fost înainte îndrumat si apoi prevenit. Legea ar urma sa intre în vigoare în primul trimestru al acestui an si se va adresa tuturor companiilor, indiferent de dimensiunea lor.
Vom avea un Fond Suveran de Investitii
Fond Suveran de Investitii (FSDI) ar urma sa aiba o valoare aproximativa de 10 miliarde de euro si va fi alimentat de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit, precum si de veniturile provenite din emisiuni de obligatiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihna, hoteluri – apartinând unor companii al caror obiect de activitate este cu totul altul). Alaturi de FSDI, cel târziu în al doilea semestru din 2017, se va crea Fondul National de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul detine participatii si care în prezent sunt administrate de AVAS, care se va desfiinta. Cele mai mari investitii ale FSDI în urmatorii 4 ani vor fi facute in domeniul sanatatii, prin con-structia unui spital republican si a 8 spitale regionale.
Vom avea autostrazi proprietatea altora
Trei miliarde de euro vor viza constructia de autostrazi si cai ferate rapide, prioritare fiind auto-strazile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene pâna în 2020. FSDI împreuna cu alte banci internationale, BEI, BERD si Banca Mondiala, va construi în parteneriat public- privat autostrazi pe care le va detine pentru o perioada de 30 ani si care vor fi cedate înapoi statului român, pe masura ce bugetul de stat va avea disponibilitati pentru a le rascumpara.