Anul 2017 va fi marcat de o serie de modificari in domeniul fiscal, in jurul carora multi si-au tesut sperante si multi de care multi se tem ca vor crea instabilitate.
Toate prevederile din Codul Fiscal au intrat in vigoare de la 1 ianuarie, inclusiv cele pe care PSD, cel care le-a angajat in perioada preelectorala, le-ar fi vrut amanate cu un an dupa alegerile parlamentare.
Se aplica din aceasta luna si legea care elimina 102 taxe, inclusiv controversata taxa radio-TV. TVA-ul s-a redus, am scapat de supraccizarea carburantilor si de taxa pe stalp, contributiile la sanatate sunt plafonate, iar unele lefuri au fost majorate.
Prima zi a anului a insemnat si intrarea
in vigoare a Noului Cod Fiscal, cu masuri
care se vor resimti in buzunarele tuturor
Aplicabil chiar din 1 ianuarie, Noul Cod Fiscal vine cu o serie de modificari. TVA scade la 19 la suta pentru produsele non-alimentare; scapam de supraacizarea carburantilor; se elimina taxa pe constructii speciale, asa numita “taxa pe stalp”, si se reduce la 5 la suta impozitul pe dividende. Noul Cod Fiscal introduce de anul acesta impozitul forfetar in turism si mentine scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Pe de alta parte, vom plati contributia la asigurarile de sanatate pentru orice fel de venit ’ncasam.
TVA de 19 la suta in loc de 20 la suta;
retailerii au anuntat scaderi de preturi
Referitor la reducerea TVA de la 20 la 19 la suta in cazul produselor non-alimentare, marii retaileri au anuntat deja ca din prima zi a anului 2017 practica preturi reduse conform cu aceasta reducere.
Marii jucatori de pe piata de retail – Kaufland, Lidl, Penny – citati de Ziarul Finaciar au confirmat ca preturile produselor non-alimentare pe care le comercializeaza sunt adaptate deja la noul TVA. Reducerea pe care o gaseste cumparatorul la raft este insa nesemnificativa, mai putin de unu la suta. Reducerea TVA de la 20 la 19 la suta se aplica inclusiv bauturilor alcoolice si tigarilor.
Eliminarea supraacizei a venit cu promisiunea
pentrubenzina si motorina mai ieftine la pompa
Tot Codul Fiscal prevede eliminarea supraccizarii carburantilor, in valoare de 7 eurocenti pe litru. Asta inseamna o economie de aproximativ 37 de bani la fiecare litru de carburant. Daca eliminarea supraccizarii nu imbogateste neaparat soferul, masura saraceste oarecum bugetul de stat, care incasa, anual, din aceasta taxa, peste 2,6 miliarde de lei. Oricum, statul a avut grija mereu sa isi ia partea din pretul carburantilor, pentru ca aproximativ jumatate din pretul platit de consumator sunt taxe si accize.
Platim asigurari de sanatate pe orice suma
pe care o incasam, indiferent de unde vine
2017 ne aduce noutati si legat de plata CASS. Platim acum contributia la asigurarile de sanatate pentru orice fel de venit incasam, nu doar pentru salarii, ci si pentru veniturile obtinute din chirii, depozite bancare, dividende si investitii la bursa. Platesc, de asemenea, CASS si cei care obtin venituri din activitati independente sau din agricultura. Valoarea contributiei este de 5,5 la suta, pentru fiecare venit in parte.
Exista o plafonare a CASS-ului platit (valoarea maxima nu poate depasi 5,5 la suta din valoarea a cinci salarii medii brute pe luna), dar aceasta ii avantajeaza pe cei care c‘stiga foarte mult. Un roman cu venituri mici, din mai multe surse, nu va atinge niciodata acest plafon, asa ca va fi taxat pentru fiecare venit in parte. In schimb, o persoana care castiga mai mult de 15 mii de lei pe luna, va economisi 400 de lei, ca urmare a acestei plafonari. Statul este in acest caz un haiduc pe dos, care ia mai mult de la saraci si da la bogati.
S-a “daramat” taxa pe stalp
Taxa pe constructii speciale, introdusa in anul 2014, a fost eliminata de noul Cod Fiscal. Aceasta se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpii, rampele sau platformele betonate. In 2016, taxa pe stalp se calcula prin aplicarea unei cote de 1 la suta asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie 2015.
Curent mai ieftin
De la 1 ianuarie, factura la energia electrica livrata populatiei scade cu aproximativ 6 la suta, dupa ce la nivelul distribuitorilor au fost reduse unele taxe, diminu‘ndu-se astfel costurile specifice. Sunt incluse aici reducerea TVA la 19 la suta, dar si eliminarea taxei pe stalp.
La nivel national, tarifele calculate pentru anul 2017 inregistreaza, potrivit ANRE, comparativ cu anul 2016, scaderi cuprinse intre 3,8 si 9,4 la suta. La FDEEE Electrica distributie Transilvania Nord, cea care furnizeaza curent salajenilor, reducerea este de 5,98 la suta.
102 taxe marunte au disparut
Mult discutata si controversata lege privind eliminarea a 102 taxe a devenit realitate in prima zi a anului. Aceasta lege elimina, printre altele, taxa radio-tv pentru persoanele fizice si juridice, taxa pentru cazierul judiciar si cazierul fiscal, taxa pentru apostilarea si supralegalizarea actelor juridice oficiale, taxa suplimentara pentru eliberarea pasapoartelor sau a pasapoartelor electronice si a permiselor de pescuit recreativ ori sportiv, taxele pentru acordarea cetateniei romane, taxele extrajudiciare de timbru si o serie de taxe de la Registrul Comertului, de exemplu eliminarea taxelor percepute pentru inmatricularea unei societati.
In ceea ce priveste eliminarea taxei radio-tv, acest lucru va pune pe viitor la indoiala obiectivitatea posturilor publice de radio si televiziune. Pentru ca nu vor mai avea la dispozitie banii incasati din colectarea taxei, vor depinde de fondurile alocate de la bugetul de stat, iar asta va insemna, pe de o parte, ca cei de la putere vor avea control asupra televiziunii si radioului public pe de o parte, iar pe de alta parte acestea din urma nu vor indrazni sa-I supere pe cei care le aproba bugetul.
Maririle salariale pentru bugetari
intrate in vigoare la 1 ianuarie
In 22 decembrie 2016, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea cresterilor salariale. “n baza acesteia, salariile cresc ’n ’nvatam‘nt cu 15 la suta din aceasta luna, iar ’n sanatate lefurile se maresc cu 25 la suta. Cu 25 la suta creste si salariul de baza de ’ncadrare pentru personalul Casei de Asigurari de Sanatate, ’n timp ce angajatii din sistemul de asistenta sociala beneficiaza de o majorare salariala de 15 la suta. O majorare de 10 la suta primesc bugetarii din administratia publica centrala si locala, cei din domeniul sigurantei nationale, jandarmerie, politie, inspectorate pentru situatii de urgenta si din unitatile de cultura si teatru. Tot din aceasta luna cresc si sporurile.
Salariul minim pe economie ramane de 1.250 de lei
pana cand noul guvern va hotari ce se intampla cu el
La finaul anului trecut, in 29 decembrie, purtatorul de cuvant al Executivului a anuntat ca “salariul minim pe economie pentru anul 2017 va fi stabilit de viitorul Guvern”, dupa repetate promisiuni ca va fi majorat de la 1 ianuarie. “Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea unei noi valori care să se aplice anul viitor”, declara zilele trecute Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al guvernului Ciolos. Salariul minim lramane asadar de 1.250 lei, iar noul guvern isi va asuma majorarea lui, cu toate repercusiunile asupra economiei. Au existat pana acum trei scenarii: mentinerea salariului brut la nivelul actual de 1.250 de lei; cresterea cu 10 la suta, până la 1.375 lei, iar cea de-a treia varianta este cresterea salariului minim cu 20 de procente, pana la 1.500 de lei.