Noul Cod Fiscal va intra in vigoare din prima zi a anului 2017. Una dintre noutatile pe care le aduce acesta o reprezinta introducerea platii contributiei pentru asigurarile de sanatate nu doar pentru veniturile din salarii, ci si pentru veniturile obtinute din chirii, depozite bancare, dividende si investitii la bursa. Vor plati, de asemenea, CASS si cei care obtin venituri din activitati independente sau agricultura. Orice persoana care obtine venituri din aceste surse va plati, de la anul, contributia la sanatate de 5,5 la suta pentru fiecare venit in parte.

Exista o plafonare, mai mult de ochii lumii

Din 2017, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) va fi plafonata la suma reprezentand cinci salarii medii pe economie. Potrivit Noului Cod Fiscal, contributia maxima a unei persoane fizice care obtine venituri din diferite surse la CASS nu poate depasi, in total, 5,5 la suta din valoarea a cinci salarii medii brute pe luna.
In cazul salariatilor, daca o persoana are trei locuri de munca, va plati CASS pentru fiecare in parte, in plafonul de 5,5 la suta din cinci salarii medii brute pe luna, nu global pe venitul total obtinut din cele trei salarii.
Exista, asadar, un sistem de plafonare pe fiecare tip de venit în parte, doar ca acesta discrimineaza intr-un mod incorect platitorii de CASS. De exemplu, daca o persoana castiga un anumit salariu dintr-o singura parte va plati o singură dată această contribuţie, dar dacă o alta persoana câstiga aceiasi bani, dar din cinci surse de venit, atunci aceasta va achita de cinci ori această contribuţie. Calculele le va face Fiscul, dupa ce va corobora declaratiile depuse de contribuabili (declaratia 200 sau 201) si declaratiile depuse de banci si firmele de brokeraj (declaratia 205), apoi ne va trimite deciziile de impunere.

CASS-ul luat din toate partile va insemna
cozi si ’mbulzeala la ghiseele de la Fisc

De la 1 ianuarie 2017, toti romanii care obtin venituri din alte surse decat salariile vor fi nevoiti sa faca, lunar, naveta la Fisc sa completeze declaratii si sa plateasca CASS-ul.
Consultantii fiscali acuza statul ca, in loc sa reduca birocratia, o accentueaza. O solutie pentru a evita imbulzeala de la ghisee ar putea fi retinerea contributiei la sursa, considera acestia.

Consultantii fiscali considera masura aberanta

Obligativitatea de la plati contributia la sanatate pentru fiecare forma de venit este considerata de unii specialisti economici doar o forma prin care statul vrea sa isi rotunjeasca bugetul. De la 1 ianuarie 2017, vom plati, de fapt, un impozit pe venit mai mare, pentru ca, pentru orice forma de venit pe care o realizam statul ne va lua inca 5,5 procente, pe l‘nga cele 16 procente pe profit, sub pretextul contributiei multiple la sanatate.