Revolutia, sau mai bine zis miscarea populara de la Zalau din 22 decembrie 1989 a inceput in jurul orei 12.00 cand posturile de radio si televiziune anuntau fuga lui Ceusescu cu elicopterul de pe cladirea Comitetului Central. Printre primii sositi au fost muncitorii de la Steaua Rosie, cum se mai chema IPL-ul, apoi a venit multimea din toate partile. Era o lume pestrita pe platoul din fata Consiliului Judetean. Letitia Ionas, prim-secretarul Comitetului Judetean de Partid si secretara cu propaganda au iesit prin spatele cladirii, dar nimeni nu le-a avut grija. In birourile Consiliului Judetean au patruns revolutiona-rii. Disciplinati sI fara incidente. Lumea l-a ales atunci ca sef pe apreciatul inginer Nicolae Maier, director la Fabrica de Tevi. Dupa cateva ore, acesta, vazand cum stau lucrurile, ce haos este si cu cine are de-a face la conducerea judetului, si-a dat demisia. In locul lui a fost numit colonelul Toader Manaila, pe principiul ca „armata e cu noi”. Manaila devenise „persecutat” pentru ca superiorii lui din unitatea militara l-au sanctionat pentru acte de indisciplina. Un scriitor local a intrat in biroul secretarului cu propaganda si nu a mai iesit din cladire 5 zile stop_coloana pentru a nu i se ocupa functia. Sotia sa ii aducea mancare la noul „serviciu” cu sufertasul. Intre timp s-a constituit Consiliul Judetean Salaj al Frontului Salvarii Nationale. Presedintele Comitetului Executiv al acestui organism a fost numit Teodor Manaila, vicepresedinte preotul Ghiurco Ioan, iar secretar procurorul Moldovan Ioan.
Dupa cateva saptamani, comunistii din esalonul doi si-au scos capetele afara precum puii de viezure din vizuina. Cativa „binevoitori” cu facultate la „Stefan Gheorghiu”, impreuna cu alti comunisti second-hand, au adresat o scrisoare lui Victor Halmajan, de bastina din Salaj, profesor la „Stefan Gheorghiu”, prin care il invitau sa se intoarca acasa si sa preia functia de prefect al judetului Salaj, lucru care s-a si intamplat. Asa a odraslit din nou comunismul in Salaj si in tara, prin cei din esalonul doi al PCR.
Zilele fierbinti si nu prea ale Revolutiei din Zalau
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...