Stam ca prostii la semafoarele inteligente

stam-ca-prostii-la-semafoarele-inteligente1_53496

 

 

Traficul in Zalau, mai ales la orele de varf, este o problema grava de ani de zile, la care au contribut din plin si semafoarele „inteligente” instalate cu bani europeni, un proiect ce s-a dovedit un esec care afecteaza toti cetatenii. Dar contribuie si faptul ca autoritatile locale nu misca un deget de ani buni, in conditiile in care numarul de masini creste simtitor.

Multe intersectii sunt pur si simplu gatuite de cateva ori pe zi, iar sa iesi de pe unele strazi laterale intr-una principala iti poate pune serios nervii la incercare.
Noile semafoare asa-zis inteligente, sau Sistemul de management al traficului in municipiul Zalau, au fost montate in 2013, din fonduri europene, in premiera la nivel national. Ni se spunea atunci, cu mandrie, ca sistemul monitorizeaza tot ce misca pe sosele, nimeni nu poate fenta regulile rutiere fara sa poata fi identificat, iar semafoarele sunt asa inteligente ca se programeaza în funcţie de trafic. Sistemul a costat 13 milioane şi jumătate de lei, bani europeni, din care doi la suta a fost partea de cofinanţare de la bugetul local.
Doar ca descrierea pompoasa din teorie se bate cap in cap cu realitatea din strada. Si nici nu prea avem ce face. Pentru ca e realizat cu fonduri europene, trebuie sa-l pastram in functiune minim cinci ani, altfel trebuie sa dam toti banii inapoi. Deci mai avem de asteptat pana sa punem sa-l inlocuim.
Deocamdata, ne impacam cu situatii ciudate, in care semafoarele inteligente tin toate masinile, puhoaie, pe loc, iar in intersectie e gol golut, poti chema un ansamblu popular sa dea o reprezentatie.

Zone in care iti vine
sa te dai cu capul de volan

Pentru ca municipalitatea nu da vreun semn ca este preocupata de traficul din oras, nu pune la cale de un giratoriu, de o solutie, nu face macar o promisiune, nici nu astupa gropi vesnice, circulatia in unele zone a devenit in ultimii ani o aventura din care ne alegem fie cu nervii tociti, fie cu o tamponare.
Daca vii, de exemplu, pe strada Sfanta Vineri si vrei sa ajungi pe strada Simion Barnutiu, in intersectia semaforizata de la Spitalul Judetean, inarmeaza-te cu rabdare, mai ales la orele de varf. Ai doua sanse: sa stai si sa astepti pana prinzi momentul sa te strecori sau sa iti asumi, cu stoicism, toate injuraturile celor carora le tai calea, daca iti fortezi un pic norocul. Iar daca cumva de pe Sfant Vineri tu vrei sa intri in fata spitalului, apoi trebuie sa ai la tine multe minute de rezerva. Si nervi.
Ceva mai spre oras, la intersectia strazii Maxim Gorki cu Simion Barnutiu, aceeasi situatie. Daca vrei sa iesi de pe Maxim Gorki, astepti mult si bine pana ai ocazia sa treci. Daca ai sansa sa se angajeze in traversare pietoni pe cele doua ebre deodata, arunci, susti, trebuie sa profiti si sa o calci. Dar cota e mica pentru acest eveniment.
In Bradet, cand cobori pe strada Avram Iancu si vrei sa intri pe Corneliu Coposu, stai pana-ti vine acru, prosteste in intersectie.
Pe strada Armoniei e mereu aglomerat cand vrei sa iesi in bulevard. Degeaba e verde la semafor, daca dureaza doar cateva secunde. Apuca sa treaca doua, trei masini, apoi se sta. E coada lunga cat strada. Si te uiti din coloana cum se schimba semaforul de cateva ori, il privesti ca pe un dusman, faci nevroza. Nefericitul care vine de pe Aleea Astrei are sanse zero sa ajunga in bulevard. E imposibil sa iesi pe Armoniei din cauza coloanei de masini. Noroc ca in coloana ii apare un fost coleg de liceu, care il saluta si ii cedeaza.
In centru, in buricul targului, stai blocat in trafic la orice ora, daca vrei sa ajungi in bulevard de pe strada Unirii. Problema e aceeasi: verdele dureaza prea putin la semafor si, efectiv, nu apuci sa treci. Si vorba aceea, cine n-are verde, pierde.
In zona Dalia, am avut pana la un moment dat un sens giratoriu provizoriu. Desi a fost foarte util, a disparut. Cine are treaba in zona intoarce la Sala Sporturilor sau undeva prin centru. Ce noroc ca Zalaul e micut.

Solutii pentru circulatie s-au gasit,
la probleme care nu exista

Autoritatile s-au implicat. Atat cat sa poti spune ca daca n-o faceau filozofi ramaneau. Au venit cu solutii care nu dau niciun randament. Au facut sensuri unice, apoi, in unele cazuri, s-au razgandit la scurt timp.
Au facut sensuri unice pe strazi de cate trei metri: in spatele blocului Lira, putin mai lungi in cartierul Pacii, langa camin, fara ca acestea sa rezolve in vreun fel problemele. Au facut sens unic si pe strada strada Closca intre strazile Traian si Andrei Muresanu, dar apoi s-au razgandit. Stricasera treaba, de fapt.
Sunt multe zone unde cate un sens giratoriu ar mai rezolva din probleme si ar mai fluidiza traficul, dar nu-i cine sa le faca.