Pentru faptele lui, va lucra 60 de zile la Muzeul Judetean sau la Episcopia Salajului, fara leafa

Zalauanul Sabo Emanuel, cunoscut în oras drept un personaj dubios care si-a facut un obicei din a agresa sexual fete minore, a fost condamnat la opt luni de inchisoare cu suspendare si la munca in folosul comunitatii.

A fost trimis in judecata pe 5 august, în stare de libertate, dupa ce la sfârsitul lunii iulie a pus pe jar cartierul Dumbrava, unde a agresat o minora în scara blocului.
Din rechizitoriul procurorilor reiese si antecedente. In data de 23 august 2015, în jurul orelor 11.00, inculpatul Sabo Emanuel, în timp ce se afla în scara blocului F-21 din Zalau, a prins-o si a tras-o de fusta pe minora M.A.C., în vârsta de 16 ani, dupa care a savârsit acte de exhibitionism. Procurorii mai spun ca în data de 25 iulie, anul acesta, în jurul orelor 16.00, în timp ce se afla în scara blocului D-9 din Zalau, “a pipait-o cu mâna dreapata pe o fesa” pe minora M.M.L., în vârsta de numai 14 ani), dupa care a savârsit acte de exhibitionism.
Emanuel Sabo are 27 de ani, locuieste pe strada Simion Barnutiu, bloc 1B, lucreaza la Silcotub si este casatorit.

Obligatiile condamnatului

Instanta l-a condamnat in 16 noiembrie pe inculpatul Sabo Emanuel la pedeapsa de 8 luni de închisoare pentru savârsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri, în dauna persoanei vatamate M. Maria Elena. Judecatorul a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei rezultante de 8 luni închisoare aplicata inculpatului si stabileste un termen de supraveghere de 3 ani. “ncredinteaza supravegherea inculpatului pe durata termenului de încercare Serviciului de Probatiune Salaj. Impune inculpatului urmatoarele obligatii: sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de catre serviciul de probatiune sau organizat în colaborare cu institutii din comunitate; sa se supuna masurilor de tratament si/sau consiliere psihologica, în legatura cu manifestarile comportamentale similare celor pentru care a fost trimis în judecata în prezenta cauza, ce vor fi efectuate în cadrul institutiei desemnate de serviciul de probatiune. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata în folosul comunitatii în cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta sau în cadrul Episcopiei Salajului (o parohie din subordine), pe o perioada de 60 de zile lucratoare. Obliga pe inculpat la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cum e munca in folosul comunitatii

Au devenit tot mai dese cazurile de condamnari la munca in folosul comunitatii. Infractorii sunt in general obligati la munca fara plata, ca si in cazul lui Sabo Emanuel, in institutii cum sunt Muzeul, Episcopia sau Biblioteca Judeteana. Atat doar, ca nu primesc leafa, ca locul de munca nu-i chiar rau. Ba in multe cazuri, cei pedepsiti primesc un job peste nivelul celui pe care il au, daca il au.

In anul 2016 au efectuat munca în folosul comunitatii la Biblioteca Judeteana Salaj patru persoane, din care una mai este în activitate.
Activitatile la care au participat condamnatii sunt: sprijin în aranjarea sectiilor pentru public, pregatire materiale pentru organizarea expozitiilor, sprijin mutare documente de biblioteca, aranjare depozite, participare la activitati si evenimente cultural – educative si de promovare a nevoii de informare si cunoastere, ne spun cei de la Biblioteca Judeteana.
Potrivit managerului Bibliotecii Judetene, Florica Pop, în toate activitatile aceste persoane au fost însotite si supravegheate de bibliotecari, dând dovada de responsabilitate, seriozitate si exprimându-si dorinta de a ramâne voluntari ai Bibliotecii Judetene Salaj.
Tot Florica Pop apreciaza ca utila activitatea acestora, mai ales în momente de maxima aglomeratie. Si ne asigura ca s-au implicat si au respectat atât programul stabilit, cât si sarcinile care le-au fost atribuite.