Duminica mergem la vot sa ne alegem parlamentarii

Duminica, salajenii sunt asteptati la urne pentru a-si alege parlamentarii. Vom decide, prin vot, cine vor fi deputatii si senatorii care ne vor reprezenta interesele in Parlamentul Romaniei in urmatorii patru ani.
Se voteaza pana la ora 21.00
Duminica, 11 decembrie, sectiile de votare se vor deschide la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00.
In Salaj, arondarea ceta-tenilor la sectiile de votare este la fel ca in luna iunie, la alegerile locale. Daca vreti sa aflati sectia de votare la care sunteti arondati, accesati site-ul www.registrulelectoral.ro si introduceti datele personale solicitate pentru a afla atat sectia de care apartineti, cat si adresa acesteia.
La alegererile parlamentare de duminica, se poate vota doar in judetul unde avem domiciliul. Daca alegatorul nu se afla în localitatea de domiciliu sau de resedinta, poate vota in orice sectie de votare din acelasi judet, pe listele suplimentare. Nu se poate vota in alte judete.
Pe motiv de boala sau invaliditate, poate fi solicitata urna mobila printr-o cerere scrisa, insotita de copii ale actelor care dovedesc starea de boala sau invaliditate, inregistrata la cea mai apropiata sectie de votare de locul in care se afla solicitantul in ziua votarii.
Elevii si studentii au transport gratuit
Elevii peste 18 ani si studentii vor beneficia de transport gratuit pe calea ferata din localitatile in care studiaza in cele de domiciliu si retur, in perioada 8 – 12 decembrie. Calatoria gratuita pe calea ferata se va acorda dus-intors, cu tren regio si interregio, clasa a II-a. Biletul de calatorie se elibereaza la casele de bilete ale statiilor de cale ferata si agentiilor de voiaj, pe baza actului de identitate si a carnetului de elev sau student.
Actele de identitate cu care putem vota
Si de aceasta data, se voteaza in baza cartii de identitate, a cartii electronice de identitate, a cartii de identitate provizorii. Sunt valabile, de asemenea, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.
Nu mizati pe cartea de alegator, pentru ca nu se poate vota in baza acesteia.
Cine poate vota
Potrivit legii, cetatenii romani au drept de vot de la varsta de 18 ani, daca aceasta vasta a fost implinita pana in ziua alegerilor, inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, persoanele puse sub interdictie si persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Cum punem stampila
Potrivit legii, cetatenii romani au drept de vot de la varsta de 18 ani, daca aceasta vasta a fost implinita pana in ziua alegerilor, inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, persoanele puse sub interdictie si persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Cum punem stampila
Pentru ca votul sa fie valabil exprimat, stampila cu mentiunea VOTAT se aplica in chenarul unde gasiti sigla sau numele partidului si lista candidatilor pentru care optati. Daca aplicati stampila in mai multe chenare sau in afara acestora, buletinul de vot va fi anulat.
La intrarea in sectia de votare, fiecare alegator va primi doua buletine de vot, unul pentru Senat, altul pentru Camera Deputatilor, si o stampila.
In cabina de vot se intra singur. Este interzisa fotografierea buletinului de vot. Nu incercati nici sa votati de mai multe ori, pentru ca tentativa de vot multiplu se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la un an si jumatate.
Stampila cu mentiunea VOTAT se restituie apoi presedintelui sectiei de vot.
Din 199.714 de salajeni cu drept
de vot, cinci au peste 100 de ani
Salajul are 199.714 de persoane cu drept de vot, din care 1.429 de salajeni au 18 ani si voteaza acum pentru prima sau, cel mult, a doua oara in viata, dupa locale, iar 5 alegatori au varsta peste o suta de ani.
La alegerile parlamentare din 2012, prezenta la vot a fost sub 36 la suta. S-au prezentat atunci la urne mai putin de 72.000 de alegatori din 201.716 persoane cu drept de vot.
Urmare a votului de atunci, au castigat, in Salaj, cate un mandat de deputat Bode Lucian de la ARD-PDL,
Seres Denes de la UDMR, Nosa Iuliu de la USL si Talos Gheorghe Mirel de la USL. La Senat, castigatori au fost Vegh Alexandru – UDMR stop_coloana si Pop Gheorghe – USL.
Noutati la alegerile parlamentare
de duminica, 11 decembrie 2016
Votul prin corespondenta este noutatea absoluta a alegerilor parlamentare de duminica. Aproximativ 9.000 de romani din strainatate au ales sa voteze prin corespondenta si sa trimita in tara plicul sigilat, prin posta.
Tot o noutate este faptul ca, pentru a preveni frauda electorala, numararea voturilor va fi filmata. O camera video va filma procesul de numarare a voturilor, dupa inchiderea sectiilor, iar completarea proceselor verbale se va face fara a fi intrerupta inregistrarea.
Cum arata buletinele de vot
La alegerile parlamentare de duminica vom avea doua buletine de vot. Formatiunile parlamentare ocupa primele pozitii pe buletinul de vot. Urmeaza partidele politice neparlamentare si aliantele politice ori electorale, organizatiile apartinand minoritatilor nationale, apoi candidatii independenti.
Buletinul de vot pentru Senat va avea pe prima pozitie lista candidatilor Partidului Social Democrat, deschisa de Gheorghe Pop. Pe pozitia a doua va fi lista Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, deschisa de Sandor Vegh. Pe pozitia treia este lista Aliantei Liberalilor si Democratilor, inceputa de Corin Penciuc. Iar pe pozitia patra este lista Partidului National Liberal, deschisa de Bogdan Ilea. Pe pozitia a cincea este lista de candidati ai Aliantei Romania Noastra, care nu are niciun candidat in Salaj. Pozitia a sasea este a listei Partidului Miscarea Populara, care incepe cu Lungu Cristian. Pe pozitia a saptea vom regasi lista candidatilor Uniunii Salvati Romania, deschisa de Olar Gabriela. Pe ultima pozitie pe buletinul de vot pentru Senat, pozitia a opta, va fi lista Partidului Romania Unita, care incepe cu Claudiu Tegzes.
La Camera Deputatilor, buletinul de vot va avea sase pagini, pe care apar 24 de formatiuni.
Buletinul va fi deschis de lista PSD, inceputa de Iuliu Nosa. Urmeaza lista UDMR, cu Seres Denes in frunte, apoi cea a ALDE, deschisa de Mirel Talos. Pe pozitia a patra este lista PNL, deschisa de Lucian Bode. Pozitia a cinceaeste a listei ANR, iar a sasea a listei PMP, care incepe cu Liviu Balint. La pozitia a saptea este lista USR, inceputa de Balota Raul. Lista PRU, deschisa de Ioan Mocan, este la pozitia a opta.
Pe urmatoarele pagini ale buletinului de vot pentru Camera Deputatilor vor fi listele celor de la Uniunea Culturala a Rutenilor, Aso-ciatia Macedonenilor, Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor din Romania, Uniunea Democrata Turca, Uniunea Armenilor, Uniunea Sarbilor, Comunitatea Rusilor Lipoveni, Uniunea Polonezilor, Uniunea Bulgara din Banat, Asociatia Itali-enilor, Uniunea Elena, Asociatia Romilor, Forumul Democrat al Germanilor, Federatia Comu-nitatilor Evre-iesti, Asociatia Liga Albanezilor si Uniunea Croatilor.
La vremuri noi, aceiasi vechi candidati, dar si cativa debutanti
Daca luam in calcul primele pozitii de pe listele partidelor de la Senat si Camera Deputatilor, ob-servam ca cei sase parlamentari salajeni “veterani” insista sa mai ajunga inca patru ani in Parlament
Candidatii in functie care ne cer votul pentru noi mandate sunt Lucian Bode – deputat PNL, de profesie inginer; Mirel Talos – deputat ALDE, filolog; Iuliu Nosa – deputat PSD, inginer; Seres Denes – deputat UDMR, jurist; Gheorghe Pop – senator PSD, jurist; Alexandru Vegh – senator UDMR, inginer. Pentru pozitia de senator, ALDE l-a pus primul pe lista pe Corin Penciuc, medic dentist, care a mai avut, cu ani in urma, un mandat de senator.
Sunt si partide care vin cu candidati fara trecut parlamentar, pe primele pozitii.
Liviu Balint de la PMP deschide lista la Camera Deputatilor. Balint este jurist, in prezent manager al Servicului de Ambulanta Salaj. PMP sl are cap de lista la Senat pe Cristian Lungu, consilier local in Zalau, de profesie economist.
PNL Salaj vine cu un nume nou la Senat: avocatul Bogdan Ilea.
PRU Salaj sl are pe Ioan Mocan, economist, la Camera Deputatilor. Tot PRU sl are pe Tegzes Claudiu, doctor UTCM, la Senat.
Uniunea Salvati Romania sl are pe inginerul Balota Raul Stelian la Camera Deputatilor si pe profesoara Olar Gabriela la Senat.