Razboiul candidatilor in dezbaterea organizata de Graiul Salajului

La dezbaterea intre candidatii la parlamentarele din 11 decembrie, organizata luni, 5 decembrie, de ziarul nostru in sala Avram Iancu a Primariei Zalau, finalul s-a lasat cu intrebari puse de candidati adversarilor politici. Am vrut sa vedem ce-si reproseaza si ce-si pretind unul altuia cei care vor sa reprezinte Salajul in Parlament. Cate un reprezentant al fiecaruia dintre cele sase partide prezente a adresat o intrebare unui adversar pe care si l-a ales singur.
Sesiunea de intrebari intre candidati a inceput cu deputatul ALDE Mirel Talos, care l-a intrebat pe deputatul Lucian Bode (PNL) daca a votat in 2010 legea 118 privind taierea pensiilor si a salariilor personalului bugetar cu 25 la suta.
Deputatul PNL Lucian Bode a recunoscut ca si-a dat votul pentru adoptarea acestui act legislativ. „Reducerea cu 25 la suta a salariilor a fost o decizie politica gresita, pe care ne-am asumat-o si pentru care am platit politic in 2012”, a spus Lucian Bode.
„La sfarsitul anului 2010, inceputul anului 2011 am votat legea privind majorarea salariului bugetarilor cu 15 la suta, privind majorarea pensiilor, am votat introducerea ajutorului social minim de 350 de ron” a tinut sa spuna neaparat Lucian Bode.
De la masa PSD a adresat intrebarea deputatul Iuliu Nosa, care l-a intrebat pe candidatul PMP, Liviu Balint, daca stie, din punct de vedere politic, ce se va intampla cu consilierii locali ai UNPR dupa fuziunea cu PMP si daca acestia isi vor pierde mandatul.
Liviu Balint l-a lamurit: „Exista un proces de fuziune, la ora actuala este suspendat si nu avem termen. Consilierii locali vor deveni consilieri locali ai PMP, deocamdata ei sunt in UNPR”.
De la masa PRU a adresat o intrebare Ioan Mocan. Care l-a luat la rost pe Lucian Bode (PNL) „cum a putut sa-l lase sufletul sa renunte la proiectul propus de mine pentre amenajarea vaii din zona localitatii Valcau”.
Lucian Bode i-a raspuns lui Ioan Mocan ca localitatea Valcau si comuna este „la standarde europene”. „Urmasii lui Vlad Tepes ma confunda cu primarul Valcaului”, a mai fost reactia lui Bode.
Candidatul la Senat din partea PMP, Cristian Lungu, l-a interpelat pe Mirel Talos (ALDE). “Domnule Talos, va rog sa explicati de ce ati fost de acord cu ciopartirea Legii educatiei in 2011 prin amendamente de genul celui privind ingerinta politicului direct in numirea rectorilor la universitati? De ce ati permis ca rectorii universitari sa fie membri ai partidelor politice partid?”
Iar Talos a replicat: “Pentru ca nicaieri intr-o alta tara europeana rectorilor nu le este interzis sa faca politica si sa fie parlamentari. E inca un subiect unde facem exces de zel, asa cum facem cu asa zisele incompatibilitati in administratia publica, stop_coloana in care primarii nu au voie sa faca parte din consiliile de admi-nistratie la societati de care raspund. E un exces de zel in a gasi incom-patibilitati acolo unde ele nu au nicio relevanta.”
Intrebarea USR a fost pentru Iuliu Nosa (PSD) si a fost adresata de Raul Stelian Balota. “”i rog pe colegii de la PSD sa isi aminteasca data de 10 decembrie 2013, denumita si martea neagra, cand parlamentarii au avut o rusinoasa tentativa de a-si crea o super imunitate. Vreau sa-l intreb cum a votat in aceasta zi?”
Nosa a raspuns ocolit: “Puteti verifica pe site-ul Camerei Deputatilor. S-a votat electronic. Vorbiti de o super imunitate, v-am mai auzit vorbind de aceasta super imunitate sau imunitate. Vreti sa imi spuneti pana unde merge imunitatea mea, ca parlamentar?”
Intrebarea PNL, formulata de Bogdan Ilea, a fost pentru Gheorghe Pop (PSD) “Domnule senator, seful dumneavoastra, Liviu Dragnea, spunea in 1 noiembrie 2016, citez: nu vreau sa facem alianta cu UDMR la guvernare, punct. Dumneavoastra ce parere aveti? Veti face alianta cu UDMR?”
Pop a fost foarte sincer cu intentiile PSD: “In primul rand, vreau sa va marturisesc ca eu simt ca vom face un guvern simplu. In cazul in care nu vom face o guvernare sau nu vom obtine un numar de parlamentari sa putem face o guvernare singuri, atunci o vom face impreuna cu altii. Nu exclud nicio varianta cu UDMR. Nici dumneavoastra nu cred ca excludeti, pentru ca dumneavoastra de fiecare data ati tinut cont si ati impus oameni, chiar ca sunt si acum in functii oameni pe care dumneavoastra i-ati pus.”
UDMR s-a ascuns
UDMR Salaj nu s-a deranjat sa participe la dezbaterea electorala, semn ca n-au nimic important de spus. Candidatii Seres Denes si Alexandru Vegh au considerat, probabil, ca nu e important sa se faca cunoscuti salajenilor sau ca salajenii nu merita sa le cunoasca intentiile, desi le cer votul.
UDMR Salaj mizeaza pe electoratul maghiar, pe principiul ca indiferent ce au facut si ce vor face alesii UDMR in Parlament, etnicii maghiari vor vota cu ei. Iar UDMR, spune istoria, nu refuza alianta cu nicio formatiune, atata vreme cat ajung la putere.
Devotamentul electoratului maghiar i-a asigurat lui Seres Denes mandate mai lungi decat dictatura lui Ceusescu. Seres este cel mai longeviv politician din judet in Parlament. Are la activ patru mandate de senator si doua de deputat, iar acum mai vrea inca un mandat, al saptelea, la Camera Deputatilor.