In sedinta din 29 noiembrie, consilierii judeteni vor vota tarifele pe care turistii vor trebui sa le plateasca de anul viitor pentru vizitarea castrelor Porolissum si Buciumi, despre care se spune cu certitudine ca sunt distruse ca valoare istorica de lucrarile prin programul Circuitul Castrelor, finantate cu 35 de milioane de lei, aproximativ opt milioane de euro.
Adultii, daca vor sa vada cum a distrus Consiliul Judetean castrul de la Porolissum, vor avea de platit 6 lei de persoana, iar copiii 3 lei de persoana.
Pentru a fi lasat sa faci fotografi sau sa filmezi vestigiile istorice distruse de muncitori va trebui sa platesti 50 de lei pe ora pentru foto – video realizate de amatori si 200 de lei pe ora pentru filmarile profesionale.
Pentru realzarea de evenimente, se va scoate din buzunar 1.000 de lei pe eveniment.

S-a distrus tot ce era de distrus

Comisia Nationala Limes a Ministerului Culturii a efectuat recent o vizita de lucru in judetul Salaj, unde a constatat ca lucrarile din cadrul proiectului Circuitul Castrelor au condus la distrugerea mai multor vestigii istorice. Cu alte cuvinte, Ministerul Culturii spune ca proiectul Consiliului Judetean Salaj, de opt milioane de euro, in loc sa aduca un plus turismului din Salaj, a dus la distrugerea vestigiilor istorice de la Porolissum si Buciumi, care sunt de importanta nationala.
Cei de la Ministerul Culturii au ajuns la concluzia ca lucrarile de la cele doua monumente au distrus autenticitatea si integritatea siturilori de la Porolissum si Buciumi.
Ministerul Culturii spune ca situatia constatata în teren, cu ocazia vizitei amintite, este îngrijoratoare. “Consideram ca interventiile de restaurare si conservare survenite recent în cazul castrelor de la Porolissum si Buciumi se situeaza în afara standardelor nationale si internationale. Aceste interventii au determinat alterarea definitiva a vestigiilor antice având statut de monument istoric de categoria A (de importanta nationala), în special prin înlaturarea structurilor antice, uneori în totalitate, fara respectarea normelor minimale de restaurare a unui monument istoric, recurgându-se la solutii de reconstructie neadecvate, lipsite de temei stiintific, care contravin normelor internationale în vigoare la care România a aderat. S-a putut observa ca restaurarea nu respecta tehnica de constructie originala a zidariei, asa cum a fost ea reliefata de cercetarea arheologica. La fel de ignorate au ramas si perspectivele integrarii cu peisajul cultural caruia cele doua castre îi apartin organic, în cadrul aceluiasi sistem unitar de fortificare al provinciei Daciei Porolissensis.
Ministerul Culturii spune ca “in cazul sitului Porolissum, zidul de incinta al castrului roman Pomet asa cum se prezinta astazi este o reconstructie lipsita de orice argumentatie stiintifica, bastioanele sunt reconstituite eronat, iar proportiile curtinei ridicate pe latura portii praetoria, cu drum de straja si crenelaj aferent sunt supradimensionate si fara suport arhitectural”.
“Deosebit de grav este faptul ca drumurile si rigolele din castru au fost decopertate fara a se tine seama de stratigrafia sitului, utilizându-se pentru reconstructia lor piatra de cariera neadecvata, fara sa fie marcate distinct si vizibil portiunile autentice fata de cele moderne. Amfiteatrul este reconstituit imprecis (…) Se adauga faptul ca instalatiile de iluminat, stop_coloana realizate în general pe stâlpi, agreseaza ambientul general si peisajul sitului antic, în conditiile în care putea fi utilizat un sistem de iluminat ascuns. În esenta, prin restaurarile recente situl se îndeparteaza de avantajele sale reale pentru un rol exemplificativ si educativ binemeritat, bazat pe elemente autentice si date stiintifice pertinente. Nu în ultimul rând, panourile explicative existente în cadrul sitului contin informatii eronate si insuficiente (…)”, spune Ministerul Culturii.
Ministerul Culturii mai spune ca “proiectul de restaurare si amenajare a castrul de la Buciumi a avut ca rezultat disparitia majoritatii elementelor autentice”.
“Cea mai mare parte a zidurilor au fost înlocuite brutal cu o zidarie supradimensionata, caracterizata de cu totul alte caracteristici decât cele autentice. Ne aflam în fapt în fata altui monument obtinut printr-o reconstructie totala, eminamente lipsita de expresie si autenticitate, care a înlocuit în integralitate vestigiile antice descoperite prin cercetare arheologica. Mai mult decât atât, în cazul acestui castru, accesul se realizeaza pe o scara monumentala, realizata în aceeasi tehnica de constructie cu cea utilizata pentru noile ziduri ale castrului. Modalitatea de realizare a coamei zidariei este nepotrivita, frizând pe alocuri ridicolul unor parcuri de distractie sau, altfel spus, cu aspect de butaforie”, spune Ministerul Culturii.
Cu alte cuvinte, din castrele din Salaj a disparut autenticul si vom vizita niste chinezarii. Da nici nu costa decat sase lei.

O lucrare cu probleme cat casa

Consiliul Judetean Salaj a facut pe 15 ianuarie, receptia lucrarilor din cadrul proiectului cu finantare europeana Circuitul Castrelor. Altfel spus, Consiliul Judetean a facut receptia lucrarilor cu mult inainte ca lucrarile sa fie finalizate, pentru ca termenul de executie s-a tot modificat in ultimul an de mai multe ori. Primul termen a fost luna martie. Apoi s-a prelungit iar termenul pana in iunie, iar apoi pana la finele anului. Cum proiectul are la baza o finantare consistenta din bani europeni, iar termenele stabilite au fost depasite, problema a devenit sensibila, asa ca s-a facut receptia lucrarilor, fapt care va fi de natura sa demonstreze ca fondurile au fost folosite in scopul dat. Costul total al lucrarilor a fost de 35.859.112 lei, adica peste opt milioane de euro, din care contributia Consiliului Judetean a fost de 1.510.585 lei. Termenul initial de finalizare a lucrarilor a fost luna octombrie 2015. A fost apoi prelungit pana in 31 decembrie. |i apoi s-a tot prelungit la nesfarsit.
Pe 27 aprilie anul acesta, unul din zidurile din Castrul Roman de la Porolissum, construite de mantuila in cadrul proiectului, s-a prabusit, iar zona a devenit “zona interzisa”. Am fost la fata locului sa vedem grozavia unui zid proaspat ridicat care n-a rezistat, dar desi eram dispusi sa platim bilet de intrare si taxa foto-video, oricat ar fi costat, n-am fost primiti.