La startul campaniei electorale pentru alegerea noului Parlament s-au aliniat 6.506 candidati care se lupta sa obtina un mandat de senator sau de deputat, in conditiile in care alegerile parlamentare din 11 decembrie marcheaza revenirea de la votul uninominal la votul pe liste de partid. Avand in vedere ca noul Legislativ va avea aproximativ 466 de parlamentari (fata de 588, câti au fost alesi în anul 2012, când sistemul electoral prevedea colegii uninominale), “concurenta” este de 14 candidati pe un loc, reise dintr-o analiza facuta de gandul.info, care subliniaza si elementele esentiale ale regulilor de campanie, mult mai restrictive decat in alti ani.
Fara spectacole, fara pixuri, fara mita
Competitorii politici trebuie sa se adapteze la o campanie electorala fara spectacole si serbari, care nu mai sunt permise în campania electorala.
Legea interzice de acum si distribuirea de pixuri, cani, ceasuri, tricouri, jachete, veste, sepci, sacose, galeti, brichete, alimente.
Candidatii nu vor mai putea folosi vehiculele inscriptionate cu sloganuri de campanie sau care difuzeaza materiale audio, în mers sau stationar.
Sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile publicitare, ecranele publicitare, panourile publicitare fixe sau mobile, proiectele publicitare speciale, publicitatea luminoasa, publicitate stradala si publicitatea pe vehicule.
Oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase pentru a-i convinge pe alegatori sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, potrivit legislatiei în vigoare.
Afisele electorale trebuie sa se limiteze la dimensiunile de 50 de centimetri pe 35 de centimetri si vor fi amplasate numai în locurile speciale pentru afisaj electoral stabilite prin dispozitie a primarului.
Sunt interzise afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice, astfel încât sa evoce simbolurile nationale ale Românie, potrivit sursei citate.
Va fi si prima data când activitatea în sectiile de votare va fi înregistrata audio-video dupa ora 21.00, de când se închid sectiile si pâna ce toti membrii acestora parasesc localul. Întregistrarea va fi facuta de operatorul de calculator, dintr-un punct fix.
227 de milioane cheltuiti de guvern
Guvernul va cheltui pentru organizarea alegerilor parlamentare 227,7 milioane lei, fondurile fiind prevazute în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicatii (STS), Institutului National de Statistica (INS).