Taxa radio-tv este scoasa de pe lista taxelor considerate numai bune de eliminat

Legea cu puternic iz electoral care prevedea eliminarea a 102 taxe nefiscale a ramas sa se refere la doar 101 taxe numai bune de eliminat din viata romanilor. Proiectul de lege a fost avizat de Comisia de Buget din Camera Deputaților, însa cu amendamentul ca taxa radio-tv va fi platita în continuare de români. Sub aceasta forma, legea va merge azi la votul final în Camera Deputatilor, care este camera decizionala în acest caz.
Amendamentul referitor la taxa radio-tv introdus prin votul din comisia de buget-finante a venit la doar cateva ore dupa ce angajatii de la Radio Romania au protestat ieri in capitala, in semn de nemultumire fata de eliminarea taxei radio-tv. In timp ce eliminarea taxei a fost vazuta ca o masura buna in randul populatiei, angajatii televiziunii si radioului public au contestat-o vehement, sustinand ca finantarea Televiziunii Române din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publica a TVR si ar crea premisele unei puternice dependente a acestei institutii fata de factorii politici. Aceste argumente ar sta probabil foarte bine in picioare daca am fi vazut, de-a lungul anilor, ca posturile publice de radio si televiziune si-ar fi pastrat obiectivitatea in raport cu partidele politice care s-au perindat la putere din 1990 incoace, fara sa se muleze dupa interesele si nevoile unora sau altora. Atitudinea, de prea multe ori pe fata partinitoare, a posturilor publice de radio si TV ne fac sa ne intrebam totusi daca secretul corectitudinii si impartialitatii sta, totusi, in timbrul pe care, candva, il lipeam pe spatele televizorului Sirius cu lampi, iar acum il platim lunar odata cu curentul.
Propunerea legislativa initiata de mai multi parlamentari PSD care se refera la anularea mai multor taxe nefiscale a fost adoptata într-o procedura de urgenta lunea trecuta de Senat, cu 89 de voturi pentru, o abtinere si 17 voturi împotriva. stop_coloana
Pe lista celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate se regasesc, printre altele, timbrul de mediu pentru autovehicule, 20 de taxe de la Registrul Comertului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru, taxele pentru permisele de pescuit, 33 de taxe consulare si de cetatenie.
Tot romanul e platitor de taxa radio-tv
Persoanele fizice din România, cât și cele juridice, sunt obligate sa plateasca lunar o taxa radio-tv, care este inclusa în abonamentul la energie electrica. Aceasta este de 6,5 lei pentru persoane fizice (4 lei pentru TVR, 2,5 lei pentru Societatea Nationala de Radiodifuziune) si 30 de lei pe luna pentru firme.
Furnizorii impliciți de energie electrica Electrica, CEZ, Enel, E.ON au fost mandatați de catre Societatea Româna de Radiodifuziune și Societatea Româna de Televiziune sa colecteze aceasta taxa.
Legea prevede obligația achitarii acestei taxe de catre posesorii de receptoare radio/TV, indiferent de posesia respectivelor receptoare.