Fiscul din Salaj si-a prezentat raportul la Prefectura si dezvaluie metodele prin care si-a depasit planul

imagine-articol05_52735

 

 

Finantele salajene stau foarte bine la capitolul incasari de la contribuabili. In primele noua luni ale anului, rata de incasari depaseste pragul de suta la suta. Potrivit datelor oficiale de la AJFP Salaj, prezentate vineri in cadrul Colegiului Prefectural, in perioada ianuarie – septembrie 2016 s-au incasat la bugetul general consolidat 455.695.355 lei, reprezentand 111,35 la suta din programul stabilit de Ministerul Finantelor Publice, depasindu-se astfel cu 46.465.355 lei tinta stabilita.

Recuperarea banilor “cu frumosul” de la contribuabili
este mai eficienta decat luatul banilor “cu japca”.

Din datele prezentate de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj reiese ca gradul de conformare voluntara la plata obligatiilor fiscale a fost de 79,55 la suta.
Metoda recuperarii fortate a banilor nu s-a dovedit insa a fi una foarte eficienta in Salaj. Prin actiunile de executare silita – popriri conturi, popriri terti, sechestre pe bununi – ponderea incasarilor a fost de numai 59.129.024 lei, adica doar 12,98 la suta din totalul sumei colectate.
Pe langa cei cei care platesc de buna voie si cei executati silit, exista si categoria contribuabililor care ar plati dar n-au de unde. In perioada ianuarie – septembrie 2016 au fost depuse la Finante 475 de cereri de esalonare la plata a obligatiilor fiscale neachitate la timp, in valoare de aproape 62 de milioane de lei. Dintre acestea au fost aprobate 389, in valoare de aproximativ 36 de milioane de lei.

Frauda si evaziunea fiscala raman principalele
“pacate” ale agentilor economici din Salaj

In perioada ianuarie – septembrie 2016, AJFP Salaj a desfasurat 495 de actiuni de control, din care 335 la contribuabili persoane juridice si 160 la persoane fizice. Au fost incheiate 367 de rapoarte de inspectie fiscala si au fost emise decizii de impunere pentru sumele stabilite suplimentar.
Au fost vizate in principal faptele de frauda si evaziune fiscala, inspectiile fiind orientate din start catre contribuabilii la care, din “analizele de risc” efectuate, au rezultat cele mai mari praguri de risc fiscal, astfel incat inspectiile fiscale sa se materializeze in sume suplimentare atrase la bugetul se stat.
Principalele deficiente constatate se refera la inregistrarea in evidenta contabila a unor achizitii fictive, inregistrarea in acte a unor achizitii sau prestari servicii de la societati inactive sau “fantoma”, achizitiii inregistrate in evidentele contabile care nu au putut fi justificate ulterior, livrari de bunuri interne mascate sub forma unor livrari intracomunitare, in scopul neachitarii TVA.
Prejudiciul total cauzat astfel a fost stabilit ca fiind in valoare de 31.861.769 lei. Obligatiile stabilite suplimentar sunt in cuantum de 61.049.815 lei, majoritatea reprezentand plata TVA, impozite pe profit, impozite pe venituri sau amenzi. stop_coloana

Seful de la Finante spune ca nu exista controale
„cu dedicatie”, iar firmele fantoma sunt usor de depistat

Conducerea Administratiei Judetene a Finantelor Publice Salaj a tinut sa demonteze mitul controalelor “cu dedicatie”. Directorul AJFP Salaj, Ioan Butiri, spune ca agentii economici care primesc vizita inspectorilor fiscali sunt alesi in functie de mai multi parametri economici, vizibili in actele contabile. Computerul este cel care genereaza automat o lista a firmelor cu activitate economica suspecta.
O alta precizare vizeaza in mod direct firmele fantoma. Ioan Butiri avertizeaza ca existenta sI activitatea acestora nu mai poate ascunsa, pentru ca Fiscul dispune in prezent de metode prin care cea mai mica activitate desfasurata de o astfel de firma poate fi imediat depistata si urmarita.

 

Finantele promit reducerea birocratiei
si eliminarea cozilor de la ghisee

Conducera AJFP Salaj anunta ca, pana la sfarsitul acestui an, va fi introdusa plata online a impozitelor si taxelor, prin intermediul site-ului ghiseul.ro. In plus, chiar de luna viitoare, emiterea adeverintelor si certificatelor de atestare fiscala solicitate de contribuabili pentru a fi prezentate altor institutii se va face in mod electronic, la solicitarea directa a institutiei beneficiare. Incepand din 2017, depunerea declaratiilor se preconizeaza sa se realizeze doar online.