Administratiile locale nu mai dispun de fonduri pentru plata a 1.432 asistenti personali si a 975 indemnizati pentru ultimul trimestru.
Asa cum au fost alocate la inceputul anului fondurile in judete prin Proiectul de Buget, respectiv, in unitatile administrativ teritoriale, era usor de inteles ca banii nu vor fi suficienti. De fapt, nu ar fi fost nici o noutate faptul ca domeniul asistentei sociale pe ultimul trimestru ramanea descoperit. S-a mizat pe faptul, petrecut in toti anii, ca ulterior, prin rectificari bugetare, golurile vor fi acoperite. Cum insa anul acesta de la bugetul de stat nu s-au mai repartizat bani pentru domeniul social, primariile au intrat in alerta, neavand rezerve pentru plata persoanelor cu handicap indemnizate si pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap. Perioada critica a debutat deja si o reprezinta lunile octombrie si noiembrie (pe luna decembrie platile se vor face in ianuarie). Unele primarii au mai dispus de banii necesari pe luna septembrie, altele insa nici pe atat. Administratiile locale au inaintat deja catre reprezentantii trezoreriei din judet solicitarile sumelor necesare, nimeni insa nu stie cum se va rezolva aceasta problema.
Potrivit directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, in judet sunt inregistrati 1.432 asistenti personali ai bolnavilor cu handicap, precum si 975 de persoane bolnave indemnizate. Pe de alta parte, nici indemnizatiile pentru persoanele incadrate in grupe de handicap, respectiv, pentru 14.108 (adulti si copii) nu sunt asigurate. Atata doar, dupa cum a asigurat directorul DGASPC, pentru luna octombrie, pentru Salaj, vor fi identificate fonduri de la alte judete care vor fi redistribuite, astfel incat persoanele aflate in plata directiei sa-si primeasca drepturile cuvenite. De luna noiembrie inca nu se stie nimic, dar factorii din domeniu sunt optimisti ca vor fi identificate sursele necesare.
Primarul de la Maeriste ne-a spus ca la nivel de comuna sunt 17 asistenti personali si 10 persoane indemnizate, pentru care ar fi nevoie de 600 milioane lei vechi, suma ce ar acoperi necesarul lunilor septembrie, octombrie si noiembrie. Deocamdata, dupa calculele prim-edilului de la Maeriste, s-ar putea ca pentru luna septembrie se se plateasca oamenilor doar 25 la suta din sumele cuvenite. In schimb, la Girbou, dupa cum am aflat de la primarul Alexandru Spatar, sunt fonduri pentru luna septembrie, nu si pentru trimestrul trei al anului.
Plati fara rost?
Nici la Cristolt nu sunt bani pentru ultimele trei luni ale anului. Primarul Ioan Cheseli sustine ca cei 15 asistenti personali nu vor fi platiti daca nu va fi de unde. Dar domnia sa nu vede rostul acestor plati atat timp cat „in tara asta sunt oameni care desi muncesc nu sunt platiti, in timp ce ei stau, ingrijesc de parinti si le mostenesc averea. Daca as ajunge la varful piramidei, la putere, ar fi primul lucru pe care l-as sista, pentru ca tara noastra sufera de o hemoragie de fonduri”.