Un semen de-al nostru a facut si continua sa faca din hobby o sursa de venituri. Venituri care ar asigura o viata indestulatoare pentru o familie. Numai faptul ca semenul nostru valorifica anual peste sase tone de capsuni ne da o imagine a puterii de rotunjire a bugetului. Horvath Stefan din Simleu Silvaniei, a intrat dupa 1989, in posesia a sapte hectare de teren arabil, pe care le detineau antecesorii sai. Dupa ce a vazut si a simtit pe propria piele ca nu-i o afacere rentabila cu culturile mari, Horvath Stefan s-a axat pe horticultura si pomicultura. Asta prin anul 2000 cand a iesit la pensie dupa o munca de peste 30 de ani la catedra si pe terenurile sau salile de sport.
Cum doua hectare si jumatate de teren se afla pe Magura Simleului, profesorul pensionar, dupa investigatiile prealabile, a ajuns la concluzia ca terenul respectiv indeplineste toate conditiile pentru a fi cultivat cu vita de vie nobila, cu pomi fructiferi autohtoni dar si exotici. Curios este faptul ca pe Magura, in locul numit Orhegy (Muntele de straja) terenul este stancos. Incalzindu-se cand soarele bate pe el, piatra de sub stratul de pamant inmagazineaza caldura si pentru noapte, asigurand astfel conditii optime pentru plantele sensibile la frig.
Asa se explica faptul ca aici rezista, ba chiar dau rezultate bune culturile de vita de vie din soiurile Riesling ori Feteasca. Profesorul Horvath are cultivati in jur de 50 de ari de vie din soiurile antementionate. Fiind doar in al treielea an de viata, via a produs anul trecut peste 1500 de litri de vin. Stapanul ei se asteapta ca peste doi-trei ani, cand via va ajunge la maturitate sa obtina in jur de 40.000 litri de vin. Numai faptul ca vinul produs de Horvath a luat cateva premii si mentiuni la concursurile judetene si nationale ne face sa nu ne indoim de calitatea lui. Acolo, pe “Muntele de straja” a Magurii, profesorul pensionar a infiintat pe un hectar o livada de nuci, care se afla in al IV-lea an de existenta. Langa livada, pe o alta parcela cresc si dau rod 65 de migdali din patru soiuri. Fructele lor sunt mari cat o pruna si extrem de placute la gust. De pe alti 40 de pomi se pot culege, la vremea inghetului, scoruse (mosmoni) fructe inrudite cu gutuile, care pentru fragezime se recolteaza numai dupa ce le-a prins inghetul. Nici nectarinele nu lipsesc din… catalogul culturilor pomicole a lui Horvath. Cirese, visine, caise, piersici, prune, pere, alune, sunt cateva dintre fructele care se culeg de pe plantatia lui Horvath Stefan din Simleu. De un interes aparte se bucura cultura de kiwi. Da, la Simleu Silvaniei se cultiva kiwi. Planta sub forma de arbust rezista pana la minus 25 grade Celsius, afirma profesorul. Si chiar produce roade. Nici castanele comestibile nu sunt de neglijat din gama de fructe obtinute pe Magura. Toate plantatiile au fost realizate prin fonduri proprii, pentru ca a existat pasiune, perseverenta si un darab de suflet. Dupa opt ani de la demararea investitiei, Horvath Stefan este multumit de rezultate. “Peste 80 la suta din productia de vin si de fructe pe care o obtin, imi zice profesorul, se vinde din curte. Am beneficiari stabili din tara si strainatate care prefera fructele si produsele noastre, adica ale mele, pentru ca sunt suta la suta ecologice”. Daca ajungeti in Simleu, va puteti convinge.