Procurorii spun insa ca mai este mult pana cand dosarul va ajunge in instanta, desi au trecut opt luni de la perchezitii
Procurorii DIICOT Salaj au avut o saptamana incarcata. Zile in sir au audiat martori, suspecti si persoane implicate in dosarul de coruptie in care sunt implicate nume grele din judet.
Este vorba de dosarul in care sunt cercetati judecatorul Patritiu Daraban, vicepresedinte al Tribunalului Salaj, afaceristii Ioan Galis si Ioan Huluban, politistii Gheorghe Zaha si Marius Farcas, fostul inspector scolar general Ioan Abrudan, acum directorul Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Zalau, dar si fratele deputatului Lucian Bode, Dumitru Ioan Bode.
“Lucram intens la dosarul in care este cercetat si judecatorul Daraban. Am tot facut audieri, mai avem multe pana ca dosarul sa fie trimis in judecata, pentru ca sunt multi martori si multe persoane implicate si acum le audiem pe fiecare in parte”, ne-a spus Liviu Bubuiug, procurorul sef al DIICOT Salaj.
Acuzatiile din dosar sunt dintre cele mai grave. De constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, abuz în serviciu, luare de mita în forma continuata, dare de mita în forma continuata, cumparare de influenta, fals intelectual.
Perchezitii si oameni de vaza dusi in arest
La finele lunii februarie a acestui an, procurorii DIICOT au efectuat mai multe perchezitii in Salaj in urma carora i-au retinut timp de 24 de ore pe cei opt. Curtea de Apel Cluj a hotarât însa, duminica, 28 februarie, ca din lotul celor opt retinuti de procurorii DIICOT Salaj cu propunere de arestare preventiva niciunul sa nu stea dupa gratii.
Magistratii din Cluj au decis ca doar afacerisii Huluban Ioan si Galis Ioan, precum si vicepresedintele Tribunalului Salaj, Daraban Patritiu, sa fie plasati preventiv sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile.
Curtea de Apel Cluj a respins cererile DIICOT Salaj de arestare preventiva pentru Galis Ioana Malvina, Bode Dumitru Ioan, Abrudan Ioan, Zaha Gheorghe si Farcas Marius.
Totul se invarte in jurul afaceristilor Galis si Huluban
Informatiile puse cap la cap arata ca in dosar este vorba de nereguli grave legate de procedura de insolventa a firmelor Eurocard 2000 si Eurocard 2007, ale afaceristilor salajeni Ioan Galis si Ioan Huluban, acuzati din 2014 de evaziune fiscala.
Afaceristul Ioan Galis, patron al firmei Eurocard 2000, situata la iesirea din Zalau sprea Hereclean, a fost primul retinut de procurori.
Galis este de mult în vizorul procurorilor DIICOT, care l-au mai retinut si în 2014, alaturi de cumnatul sau Ioan Huluban, patron al firmei Eurocard 2007. Galis si Huluban faceau parte din grupul de noua oameni de afaceri acuzati atunci de evaziune fiscala. Galis a fost suspectat si de delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani, constituirea de grup infractional organizat.
Numele vicepresedintelui Tribunalului Salaj, Patritiu Daraban, apare în contextul în care surse judiciare citate de evz.ro spun ca procurorii DIICOT au suspiciuni ca judecatorul ar fi aprobat mai multe proceduri judiciare în cazul insolventei celor doua societati comerciale Eurocard 2000 si Eurocard 2007. stop_coloana
Judecatorul Daraban a fost desemnat de sistemul aleator de repartizare a dosarelor sa judece dosarul de insolventa al firmei Euro Card 2000 SRL. În acest dosar, aflat pe rolul Tribunalului Salaj, la ultimele termene de judecata s-a discutat si aprobat mai multe proceduri de vânzare a bunurilor celor doua firme controlate de Ioan Galis si Ioan Huluban.
Fost consilier judetean, acum director al scolii Mihai Eminescu, Ioan Abrudan, fost inspector scolar general al ISJ Salaj, a fost schimbat din functie pe 26 iunie 2012. Înainte însa de a fi demis din functia de inspector general, Abrudan s-a ocupat de organizarea examenului de Bacalaureat, sesiunea de vara 2012. În sesiunea din vara 2012 a sustinut examenul de Bacalaureat si Ioana Malvina Galis, fiica omului de afaceri Ioan Galis. Suspiciunile procurorilor sunt ca omul de afaceri Ioan Galis a intervenit atunci pe lânga Ioan Abrudan pentru a rezolva cumva nota ficei sale. Abrudan a fost cel care a aranjat modul în care Ioana Galis, eleva la Colegiul National Silvania, sa reuseasca sa obtina nota pe care si-o doreste, conform relatarii facute de voceatransilvaniei.ro, care citeaza procurorii. Ioana nu trebuia sa faca altceva decât un semn pe lucrarea sa, astfel încât comisia de examinare sa recunoasca lucrarea. Ioana Malvina Galis a promovat Bacalaureatul cu nota 9,21, dupa ce a obtinut nota 9,1 la limba si literatura româna, 9 la matematica si 9,55 la biologie, conform portalului edu.ro. Dupa examenul de Bacalaureat, Galis Ioan i-a invitat la o masa pe proprietatea sa de la Banisor pe toti profesorii din comisia de evaluare a examenului de bacalaureat.
Cei doi politisti care apar in dosar, angajati ai Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, retinuti de procurori, sunt acuzati ca au falsificat circumstantele unui incident rutier si l-au iertat pe omul de afaceri Ioan Galis dupa ce acesta a fost prins ca a condus cu 114 kilometri pe ora pe bulevardul Mihai Viteazu.
Asta în conditiile în care în istoricul de sofer al lui Galis se afla un accident soldat cu moartea unei persoane, produs recent din cauza vitezei cu care conducea omul de afaceri
În momentul în care a fost prins de politisti conducând cu viteza, Galis a convenit cu acestia ca procesul verbal de constatare a contraventiei sa fie întocmit pe numele fiicei lui, pentru a nu ramâne fara permisul de conducere, relateaza voceatransilvaniei.ro, si se descâlceste altfel vina politistilor si a Ioanei Galis.
Fratele presedintelui PNL Salaj, Lucian Bode, – Dumitru Ioan Bode – este si el inculpat in dosar. El era la vremea faptelor inspector vamal si sunt si in cauzul lui suspiciuni grave, printre care si alaturarea la un grup infractional organizat.