Magistratii de la Jibou nu vor sa-si asume judecarea fostului primar Eugen Balanean

imagine-articol01_52504

 

 

Judecatorii de la Judecatoria Jibou au cerut Tribunalului Salaj sa le accepte cererea de abtinere in dosarul fostului primar PSD din Jibou Eugen Balanean, trimis de procurori in instanta pentru coruptie, conflict de interese si purtare abuziva.

Magistratii Tribunalului Salaj au decis insa luni, 3 octombrie, ca doar un judecator este incompatibil si nu poate judeca dosarul. „În baza art.68 alin.8 raportat la art.64 alin.4 Cod procedura penala, admite cererea de abtinere formulata de d-na judecator MG în dosar nr.388/1752/2016/a2 al Judecatoriei Jibou. În baza art.68 alin.8 Cod procedura penala, respinge ca neîntemeiata declaratia de abtinere a domnului judecator A.F. de la solutionarea dosarului nr.388/1752/2016/a2. Vazând prevederile art.68 alin.6 Cod procedura penala, constata ca în cauza nu s-au dispus masuri si nu s-au îndeplinit acte. Definitiva. Pronuntata în sedinta camerei de consiliu, azi 03.10.2016, la sediul instantei”, reiese din minuta deciziei Tribunalului Salaj.
Ceea ce inseamna ca un magistrat al Judecatoriei Jibou va trebui sa-si ia inima in dinti si sa-l judece pe fostul primar.
Poate fi amintit aici ca Eugen Balanean a avut parte anul acesta de doua decizii favorabile la Judecatoria Jibou, cauze in care Tribunalul Salaj a dispus apoi altfel. Tribunalul Salaj tocmai a decis luna trecuta ca Balanean sa fie judecat, dupa ce procurorii au contestat decizia luata la Judecatoria Jibou de a exclude toate probele administrate de procurori si de a restitui cazul Parchetului. Totodata, in primavara acestui an, cand judecatorii din Jibou au dispus incetarea masurii preventive a controlului judiciar asupra lui Balanean, la recursul procurorilor magistratii de la Tribunalul Salaj au decis ca Balanean sa ramana sub control judiciar.

Magistratii din Zalau au decis ca Balanean sa fie judecat 

Desi judecatorii de la Jibou au respins probele in dosarul greu de coruptie al lui Eugen Balanean, fostul primar al orasului Jibou nu a scapat. Va fi judecat pentru cele cinci capete de acuzare, trei de abuz in serviciu asimilat faptelor de coruptie, unul de conflict de interese si unul de purtare abuziva.
Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au facut recurs la decizia Judecatoriei Jibou din luna mai de a retrimite dosarul lui Eugen Balanean spre analiza Parchetului.
Contestatia procurorilor s-a judecat pe 22 septembrie, la Tribunalul Salaj. Magistratii Tribunalului au decis, dupa patru amanari, sa admita cererea procurorilor si sa retrimita dosarul la Judecatoria Jibou, care sa rejudece in camera preliminara dosarul.
Eugen Balanean se afla la ora actuala sub masura controlului judiciar. Pe 8 iulie, magistratii din Zalau au constatat legalitatea si temeinicia masurii controlului judiciar dispusa fata de inculpatul Eugen Balanean.

Acuzatiile sub care Eugen Balanean
a fost dus anul trecut in arestul IPJ stop_coloana

Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj au dispus pe 11 mai 2015 retinerea pentru 24 de ore a lui Eugen Balanean, care a fost plasat în arestul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj. Apoi, Balanean a fost ba arestat la domiciliu, ba sub masura controlului judiciar.
La date retinerii lui Balanean, s-a dispus începerea urmaririi penale fata de acesta pentru savârsirea a trei infractiuni de abuz în serviciu asimilat faptelor de coruptie, o infractiune de conflict de interese si o infractiune de purtare abuziva.
Balanean este acuzat ca in cursul anului 2009 a declarat la Registrul agricol ca este proprietarul unei suprafete de 28 hectare de teren situate în localitatea Cuceu, ulterior constituind un punct de lucru pe acest teren, la care societatea comerciala al carui asociat este exploateaza nisip. Mai apoi, a solicitat unei alte societati comerciale întocmirea documentelor de întabulare a unor terenuri, pe numele unei persoane fizice, de la care terenul a fost achizitionat ulterior de aceeasi societate comerciala, respectiv cea la care este asociat. Contravaloarea documentatiilor a fost achitata de Primaria Jibou, pe cand Balanean era in functie.
Procurorii arata in rechizitoriu ca „documentatia de întabulare pentru cele 28 de hectare a fost întocmita, la îndrumarea suspectului, pe un alt amplasament decât cel înscris în titlu de proprietate”. „În scopul înfiintarii unui drum de legatura cu cariera, a initiat un proiect de hotarâre pe care l-a sustinut în Consiliul local, fiind aprobata trecerea unui drum din domeniul privat în domeniul public, desi în locul respectiv nu a existat vreodata drum vicinal”, spun anchetatorii.
Balanean mai este acuzat ca in sedinta de consiliu local din data de 24 iunie 2014 a adresat cuvinte jignitoare si amenintatoare unui consilier local (n.r. – Almas Ioan, fost PNL, actualmente de la ALDE), care i-a solicitat explicatii în legatura cu locul de exploatare a nisipului.