Cladirile istorice din Zalau au o poveste aparte. Prezentam astazi trei cladiri a caror poveste este mai putin cunoscuta de zalauani. Este vorba de cladirea ce gazduieste Directia de Cultura, cladirea unde a stat poetul Ady Endre si biserica reformata. Cladirea Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural-National Salaj a fost construita in jurul anului 1900 si a avut functie comerciala in cea mai mare parte a existentei sale. La parterul cladirii functionau spatii comerciale, iar la etaj erau birouri financiare si locuinte. Cladirea a fost reabilitata printr-un program al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural. La numai 400 de metri de centrul orasului, pe Strada 22 Decembrie 1989 (cunoscuta de localnici ca Strada Crasnei), la nr. 45, a locuit un timp poetul maghiar Ady Endre. Aici a scris primele poezii, publicate in ziarul Szilagy. in 1982, Ady Endre s-a inscris la Scoala Reformata Wesselenyi, din Zalau, unde a luat bacalaureatul in 1896. In timpul celor 4 ani petrecuti in Zalau a locuit un timp impreuna cu fratele sau mai mic in casa ”Kenyeres”, la unchiul lui, Sera Lajos. Se poate observa arhitectura neobaroca amestecata cu elemente locale, caracteristica constructiilor oraselor mici, a clasei sociale din epoca respectiva. Casa Ady, cum este cunoscuta de localnici, a fost cumparata, in 2010, de comunitatea maghiara din Zalau, a fost renovata si, in toamna anului 2015, a fost deschisa pentru public. Biserica Reformata se prezinta ca o constructie impunatoare si este situata in zona centrala a localitatii. Prin marime (1600 de locuri), ocupa locul II printre bisericile reformate din partea estica a Europei Centrale. Prima biserica (catolica) a fost construita, in acest loc, in secolul al XIII-lea, in stil gotic. in jurul anului 1540, a fost transferata bisericii reformate. in 1712, biserica a fost extinsa. Turnul, in stil baroc, a fost construit in 1797, existand si azi, avand o inaltime de 35m. in 1904 s-a pus piatra de temelie a bisericii actuale, care a fost finalizata in 1906, conform planurilor arhitectilor Papp Gyula si Szabolcs Ferenc. Biserica apartine Eparhiei de pe langa Piatra Craiului, cu sediul la Oradea. Biserica detine si o orga, in incinta lacasului de cult organizandu-se, ocazional, concerte.
Povestea a trei cladiri din Zalau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...