A trecut prima zi de scoala. La Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” din Zalau scoala a inceput cu scandal. Mai multi parinti care au ajuns cu copii la scoala, venind pe la intrarea B, din spate, au fost nevoiti sa sara gardul pentru ca usa era inchisa. „Doar in Romania se poate intampla asa ceva, sa nu imi pot aduce si lua copiii de la scoala”, spunea revoltat un parinte. Am aflat ulterior de ce a fost inchisa poarta. Poarta a fost inchisa ca cei curiosi de ce se intampla in curtea din spate a liceului sa nu poata vedea nimic. Asa ca am intrat prin fata. Dupa o discutie cu directorul liceului, Carmen Ardelean, –  care ne-a explicat punctul ei de vedere despre articolul „Peisajul groazei la unul dintre cele mai vestite licee din Zalau”,  – am fost condusi in spatele liceului.

Magazia de alimente plina de cartofi, zacusca si soareci

Dupa ce am trecut prin noroiul din curte, nefiind gram de asfalt in curtea din spatele liceului, am ajuns la o cladire, pe care ieri o prezentam drept magazie de alimente. Directoarea liceului ne-a spus ca defapt acolo se afla un loc tranzitoriu unde se adapostesc legumele pana vor fi duse in cantina. Administratorul liceului ne-a spus ca acea cladire este goala, in timp ce mai multi muncitori ne-au spus ca acolo se depoziteaza alimentele pentru cantina. Ni s-a deschis usa de la magazie intr-un final, iar cand am intrat ne-am crucit. Tavanul sta sa cada, soarecii sunt la ei acasa, ba chiar am vazut zeci de gauri de soareci, iar alimentele deschise stau bine mersi la locul lor printre gramezi de vechituri. Am vazut cartofi aruncati care pe unde, peste 50 de borcane cu ardei si zacusta puse pe rafturi inestetice si saci de sare deschisi, plini de mizerie. Printre aceste alimente, cativa paienjeni nu se vedeau prea deranjati de prezenta noastra. Magazia mai adapostea si zeci de tacamuri ruginite de la cantina, alte vechituri si multe documente vechi, ascunse de ochii celor curiosi.
Directoarea liceului spune despre magazia filmata de noi ca „spatiul denumit în articol magazia de alimente este un spatiu tranzitoriu, în care se depoziteaza produsele pâna la mutarea lor în interiorul cantinei, în afara intervalului în care se prepara masa. Exista o magazie de alimente în interiorul cantinei, aceasta fiind amplasata si etichetata corespunzator”, spune Carmen Ardelean.

Gunoiul sta la doi pasi de usa cantinei

La doar doi metri de usa cantinei, sase containere de gunoi stau linistite, pline varf fara ca cineva sa le deranjeze. Directoarea liceului spune ca nu are cum le muta mai sus pe motiv „ca asa e relieful”. Dar la stanga sau la dreapta? Nu am primit raspuns. Cert e ca erau pline. Unul era plin de crengi uscate. „Doar de vineri stau acolo”, ne-o tranteste un angajat. Un altul spune ca sunt acolo de cand lumea. Administratorul liceului ne roaga sa stam sa filmam masina de gunoi cum vine si duce containerele. Si vine masina AVE… si trece de containere si se tot duce. Ne roaga administratorul sa stam sa filmam ca se intoarce masina. Dar ia masina de unde nu-i. S-a dus si dusa a fost. Containerele pline de gunoi stau pline la usa cantinei. Si ce e mai rau? Ne spun muncitorii. „Vecinii de pe deal au porci, si tot gunoiul vine aici jos la noi langa cantina”, spun municitorii.
„Containerele societatii AVE au fost amplasate în spatele cantinei întrucât e singura zona în care au acces masinile firmei, în vederea ridicarii deseurilor menajere. Relieful zonei nu permite amplasarea la o distanta mai mare, iar în urma controalelor din anii anteriori, realizate de institutiile specializate, nu au fost semnalate probleme privind distanta dintre containere si cantina. În plus, pentru zona respectiva se afla în derulare proiectarea asfaltarii si a reamenajarii zonei respective, lucrare angajata de primaria Zalau”, spune Carmen Ardelean.

Drumul din curtea liceului nu e al liceului…

Si aflam de la doamna directoare ca drumul facut in curtea liceului Gheorghe Sincai, defapt nu al liceului… doar trece prin curte. „Lucrarile de asfaltare a aleii dintre cantina scolii si corpul B, la care se face referire în articol, sunt realizate din bugetul Liceului Ortodox Zalau, printr-un contract de lucrari reparatii capitale, încheiat în data de 9.08.2016, cu firma Inserco”, spune Carmen Ardelean. Oamenii care muncesc in liceu spun ca defapt nici macar nu trebuia asfaltul turnat pe drumul de langa corpul B al licuelui, insa „a ramas ceva asfalt in plus si ca sa nu-l duca de la liceul ortodox, l-au imprastiat la noi in curte”, spun muncitorii.

Fierul vechi va sta cel putin pana
in noiembrie in curtea scolii

„Ca urmare a demersurilor de achizitionare de mobilier scolar nou, în perioada vacantei scolare, a rezultat mobilierul uzat care va intra în procedura de casare, dupa realizarea inventarierii în perioada 13.10-14.11.2016 si înaintarea listelor cu bunuri ce urmeaza sa fie casate, conform adresei nr. 58085, din 8.09.2016, emisa de Directia Patrimoniu a Primariei Municiului Zalau. Prin urmare, fierul vechi rezultat din casarea mobilierului va putea fi predat la centrele de colectare dupa aceste termene”, ne spune Carmen Ardelean, directorul liceului.

DSP si ISJ doarme… si doarme bine

Nicio institutie abilitata nu s-a sesizat in acest caz, de aceea am simtit normal si firesc sa prezentam in detaliu problemele de la Liceul Pedagogic. Nici de la Directia de Sanatate Publica si nici de la Inspoectoratul Scolar Judetean Salaj nu am primit un semn ca ar face ceva acolo. Chiar daca, Marcel Lucaciu, inspector de limba romana, era ieri, la ora documentarii, in incincta liceului, preocupat de comenzi la o editura.

 Vezi video: https://m.youtube.com/watch?v=01Apajifgks