Cumpararea unui imobil sau a unui autoturism necesita de multe ori un buget mai mare decat cel pe care
ni l-am planuit dinainte. Care ar fi modalitatile de a ne incadra in costurile pe care ni le-am propus initial?
Majoritatea dintre noi ne lasam furati de tentatia de a imprumuta banii de care avem nevoie pentru a cumpara ce ne dorim. Pentru a ne incadra in buget ar trebui sa invatam sa economisim. Dupa ce se face calculul unui buget si stim de cati bani avem nevoie, socotim cati bani putem pune deoparte in fiecare luna. Se directioneaza banii direct in contul de economii, pentru a nu fi tentati sa-i cheltuim pe altceva. Suma trebuie depusa in fiecare luna sau aleasa optiunea de transfer automat dintr-un cont in altul. Utilizarea cardurilor de credit nu este recomandata, ci a lichiditatilor. Scoatem de pe cardul de debit doar suma necesara pentru o saptamana. Astfel, nu vom mai fi tentati sa dam cateva milioane de lei pe o pereche de pantofi sau sa cheltuim pe lucruri de care nu avem nevoie, stiind ca la sfarsitul saptamanii, nu vom mai avea bani de mancare. Tot din ratiuni de economie, ar fi bine sa renuntam la vicii – tigarile si alcoolul costa enorm. Banii pe care i-am fi putut cheltui ii depunem in contul de economii.
Familia, partenerul vostru
Respectarea bugetului nu trebuie sa fie doar grija dumneavoastra, ci a intregii familii. Nu faceti nimic daca unul munceste din greu sa economiseasca bani, iar ceilalti ii cheltuie. La planul pentru noua achizitie trebuie sa adere toti membrii familiei si fiecare sa stie ca e nevoie sa reduca din cheltuielile personale. O achizitie importanta nu incepe cu datorii. Pana nu va veti plati creditele acumulate si nu depasiti perioada de gratie la cardurile de credit nu e recomandabil sa porniti pe un nou drum financiar. Pe de alta parte, puteti fi propriul contabil, tinandu-va evidenta cheltuielilor. Pastrati toate chitantele, notati fiecare cost avut si pentru ce. Monitorizat si vazand ce suma se iroseste intr-o zi, sunt sanse sa nu cheltuiti prea mult.
Cheltuielile, la purecat
Din cand in cand e bine sa reveniti peste lista de cheltuieli si peste chitante, pentru a analiza daca ceea ce s-a achizitionat chiar era necesar, sau daca erau costuri ce putea fi evitate, cum ar fi, sa mergeti mai putin cu masina, mai mult pe jos. E de stiut ca din cand in cand apar si situatii neprevazute, care ne fac sa scoatem bani din buzunar. Puneti ceva bani deoparte pentru a putea face fata situatiilor de urgenta.
Fara economii la mancare
Fara a fi dispusi sa faca rabat la cheltuielile pentru alimente, alcool sau tutun, consumatorii romani ar reduce
in primul rand bugetul pentru mobilarea si dotarea casei (59 la suta), potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piata 360insights. Oamenii sunt dispusi sa faca economii si in privinta constructiilor si a renovarilor (58 la suta), precum si a cheltuielilor pentru vacante (51 la suta).