Un grup de 70 de tineri din Salaj au pornit luni, 22 august, într-un pelerinaj de la Casa Memoriala Iuliu Maniu din Badacin pâna la Sighetu Marmatiei.
Pelerinajul este unic în tara pentru ca are ca scop cinstirea victimelor rapuse de autoritatile comuniste. Pelerinii vor ajunge pe 1 septembrie la Groapa Comuna unde au fost înmormântati detinutii din închisoarea comunista de la Sighet.
Pelerinajul este la cea de-a 16 -a editie. Traseul parcurs de cei 70 de tineri are o lungime de 165 de kilometri.
Un traseu plin de semnificatii
Pelerinii s-au întâlnit lunii la Biserica Greco-Catolica “Sfânta Treime” din Simleu Silvaniei, dupa care au pornit spre Badacin, prima localitate în care au si înoptat. Pe parcursul zilelor care urmeaza, ei vor strabate mai multe localitati, printre care satul Bocsa – satul natal al lui Simion Barnutiu, Bocsita, Cehu Silvaniei, Basesti – locul în care s-a nascut Gheorghe Pop de Basesti, Ulmeni, Miresu Mare, Baia Mare, Sisesti, Harnicesti, Giulesti – localitatea de origine a fruntasului taranist Ilie Lazar, Vadu Izei, si, în final, orasul Sighetu Marmatiei, care va fi traversat pâna la Cimitirul Saracilor, acolo unde sunt aruncate trupurile celor care au murit în închisoarea din centrul orasului, azi Memorialul Victimelor Comunismului.
Pe data de 29 august, se sarbatoreste Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, iar pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie care se va celebra în Memorial.
Memoria martirilor ne obliga
“Scopul pelerinajului este comemorarea episcopilor si a martirilor care au murit sau au îndurat tortura si batjocura în închisorile comuniste, printre care stop_coloana se numara si Iuliu Maniu, victima a dictaturii rosii, decedat în închisoarea din Sighet, alaturi de patru episcopi greco-catolici, canonici si multi demnitari. Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anuntat la Bucuresti decesul lui Maniu, spunând doar atât: S-a stins lumina în celula 3!”, ne spune Cristian Borz, unul dintre organizatorii pelerinajului.
Pelerinajul a fost organizat pentru prima oara în anul 2000, când initiatorul pelerinajului, calugarul Florian Gui, însotit de o persoana, a strabatut acest traseu. Organizatorii sunt Episcopia Greco-Catolica de Oradea si Congregatia “Don Orione”.
“Am asteptat cu nerabdare acest pelerinaj. Mi-a placut pentru ca pe tot parcursul drumului m-am simtit tot mai aproape de Dumnezeu. M-au impresionat marturiile supravietuitorilor din închisoarea de la Sighet”, spune o fetita care a participat anii trecuti la acest pelerinaj.
Pelerinajul de anul acesta are ca scop si atragerea atentiei autoritatilor asupra situatiei Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Badacin, care se reabiliteaza doar cu sprijinul donatiilor unor oameni simpli, fart nici o implicare din partea autoritatilor.